Logo Realitatea.md

Agricultorii prognozează o creștere dinamică a sectorului de producere a pomușoarelor! Până în 2021 suprafețele plantate se vor dubla

27 Aprilie 2017, 16:41 // Economie

Situația actuală, dinamica înregistrată în domeniu producerii pomușoarelor din Republica Moldova, precum și modelele de dezvoltare a sectorului în alte state, au fost prezentate în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței anuale Pomușoare din Moldova 2017, care s-a desfășurat pe 27 aprilie curent la Chișinău. 

Foto: moldovenii.md

În cadrul evenimentului, la care au participat circa 100 de fermieri și companii din sector, au fost analizate în detaliu experiențele în dezvoltarea sectorului de pomușoare a statelor precum Serbia, care este actualul lider în exportul de zmeură congelată, Ucraina – unul dintre statele cu cea mai rapidă creștere a suprafeței plantațiilor de bacifere și exportului de pomușoare, dar și Polonia – pionerul în dezvoltarea noilor soiuri și tehnologii de recoltare.

Prezent la eveniment, viceministrul agriculturii și industriei alimentare Ion Parea a remarcat importanța sectorului pentru agricultura moldovenească, fiind considerat un domeniu cu perspective largi pentru producătorii agricoli din Moldova.

Reprezentanții Asociației Pomușoarele Moldovei, care reunește peste 70 de membri, au lansat pentru discuții subiectele legate despre culturile de bază care trebuie să fie promovate, crearea clusterelor de producere a pomușoarelor, care este rolul producătorilor, asociațiilor specializate, instituțiilor publice și partenerilor de dezvoltare pentru dezvoltarea sectorului.

Partenerii de dezvoltare prezenți la eveniment s-au arătat deschiși să contribuie la impulsionarea domeniului de producere a pomușoarelor din Moldova, susținând inițiativele care vor duce la adoptarea noilor tehnologii de producere, creșterea vânzărilor pe piața internă și cea externă etc.

Potrivit datelor prezentate în cadrul conferinței, în perioada anilor 2010-2015 suprafețele plantate cu pomușoare a crescut de la o mie de hectare la 3 mii de hectare. Totodată, conform prognozelor, până în 2021 suprafețele plantate cu pomușoare se vor dubla și vor fi de circa 6 000 ha. Respectiv, experții estimează și creșterea producției, de la 4, 7 mii tone înregistrat în 2015, până la 14,5 mii tone prognozată pentru 2021.

Cea de-a doua ediție a Conferinței Pomușoare din Moldova, a fost organizată de Centrul de Consultanță în Afaceri, în cadrul proiectului Îmbunătățirea Productivității și Accesul la Piață al Producătorilor de Pomușoare, finanțat de fundația HEKS-Moldova, în parteneriat cu proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Asociația Pomușoarele Moldovei și cu suportul tehnic al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Citeste tot despre: MAIA, pomușoare, suprafețele plantate
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile