Logo Realitatea.md

Ai „talentul” de a întârzia la serviciu? 7 sfaturi care te vor ajuta să scapi de problemă

23 Februarie 2021, 11:57 // Life

Vrei să renunți la obiceiul de a întârzia la serviciu, universitate sau la întâlniri importante? Aceste sfaturi te pot ajuta dacă ai suficientă dorință.

1. Care este cauza? 

Să întârzii uneori este ceva normal, tuturor li se poate întâmpla. Dacă se întâmplă să întârzii periodic, atunci poate fi o problemă mai serioasă. Află care este cauza întârzierilor constate și încearcă să rezolvi problema. 

Desigur că există oameni care preferă să fie așteptați de toată lumea. 

2.  Pregătește-te din timp

Dacă îți amintești, în copilărie părinții îți pregăteau totul pentru a doua zi încă cu o seară înainte. Acest sfat funcționează cu adevărat. Când te pregătești în grabă, totul se întâmplă pe dos: dispar cheile, apare brusc o pată pe cămașă, iar microbuzul întârzie și el.  Încearcă să pregătești totul seara, în acest mod dimineața poți dormi mai mult, poți lua un mic dejun sau să faci exerciții fără să te grăbești.

Ce poți face seara?

  • Pregătește-ți ținuta pentru următoarea zi;
  • Calcă-ți hainele, periază-ți pantofii;
  •  Pregătiți mâncarea și aranjați-o în recipiente;
  • Încărcați-vă telefonul. 
  • Pune toate lucrurile importante ( chei, căști, card bancar, portmoneu) într-un singur loc. Pentru aceasta puteți folosi o cutie în care puneți lucrurile mici pe care trebuie să le luați cu voi, astfel încât să nu pierdeți timpul căutându-le înainte de a pleca.

3. Calculează timpul pe care îl pierzi pentru activitățile de mică importanță

Într-o lume ideală totul pare a fi simplu: ai nevoie de 20 pentru a ajunge la serviciu, ca să fii la ora 9:00, trebuie să ieși din casă la 8:40. Totuși trebuie să iai în considerare traficul și ambuteiajele din oraș. Așadar, poți avea nevoie de 30-40 de minute pentru a ajunge și nu 20 cum ai planificat. Chiar și ieșirea din casă se poate transforma într-o întreagă ceremonie: trebuie să te îmbraci, să îți curăți pantofii, să îți găsești cheile, să verifici dacă fierul de călcat este oprit.

Folosiți cronometrul și notați de cât timp aveți nevoie pentru a vă îmbraca, pentru a ajunge la stație/parcare sau pentru a pregăti tot de ce aveți nevoie. Deci, puteți determina durata medie a procedurilor obișnuite, fie că este vorba de un duș sau de un mic dejun și, în același timp, puteți descoperi obiceiuri inutile, cum ar fi să stați dimineața pe rețelele de socializare care consumă minute prețioase. Cu aceste date, va fi mai ușor să construiți un program pentru ziua respectivă și să estimați la ce oră trebuie să vă ridicați cu adevărat pentru a ajunge la lucru la timp.

4. Planifică orice activitate, chiar și cele mai neînsemnate

Pregătește un plan zilnic și încearcă să îl urmezi fără a irosi timpul pe sarcini care nu sunt în plan. Planifică chiar și pauzele sau timpul dedicat știrilor sau rețelelor de socializare. 

Folosește alarma pentru a rămâne în program. De exemplu, micul dejun durează în medie 15 minute. Pentru început alarma ar trebui să sune de două ori: cu 5 minute înainte de expirarea timpului alocat și în momentul în care este timpul să termini de mâncat și să treacă la ceea ce urmează în program. Treptat, vei intra în ritm și nu vei mai avea nevoie de alarmă. 

5. Atunci când planifici timpul ia în considerare și rezervele

În cazul în care ai vărsat cafea peste cămașa, ar trebui să ai un set de îmbrăcăminte de rezervă, care va fi la îndemână pentru a nu pierde timpul cu un fier de călcat. 

Folosește aplicația de taxi dacă observi că nu poți ajunge la serviciu cu transportul public.

6. Nu-ți asuma prea multe 

Când îți faci un program pentru o zi, este tentant să planifi cât mai multe lucruri posibil în el. În teorie, arată cool și te face să te simți ca regele productivității, dar în realitate este riscant. Trebuie doar să întârzii - și întregul program va zbura peste cap. 

7. Găsește motivație

Poți încerca să te recompensezi cu ceva plăcut dacă nu întârzii niciodată ziua sau ai îndeplinit la timp o sarcină dificilă. O altă metodă ar fi să creați un cont separat și transferați acolo cel puțin 100 de lei de fiecare dată când întârziați. Se dovedește a fi o situație câștig-câștig: chiar dacă nu înveți să vii la timp, vei acumula treptat o sumă frumușică de bani. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile