Logo Realitatea.md

AIE: repede, fără scandal și cu Leancă, cu tot

08 Iulie 2015, 15:34 // Opinii si editoriale
// Autor:  
Iulian Chifu

Au trecut și alegerile locale. Mai bine decât cineva s-ar fi așteptat, dărâmând și câteva mituri:

- Mitul dominanței orientării euro-asiatice peste cea europeană (ba chiar cu vreo 10% peste această opțiune. S-a dovedit perfect neadevărat, rezultatele arătând fără dubiu că partidele pro-europene au luat 80% la mandatele de primari, 65% la cele din consiliile locale și 60% la votul politic împreună. Asta arată și direcția în care se pot îndrepta alianțele, ba chiar obligă, ca și-n generale, la constituirea Alianței pentru Integrare Europeană majoritară.

 
foto: deschide.md

- Mitul faptului că partidele “pro-europene, oligarhice” – a se citi PLDM și PDM – ar fi respinse de populație. A fost cazul în Chișinău, și aici pe baza unei anumite generozități în alegerea candidaților la Primărie, care nu a alterat șansele lui Dorin Chirtoacă în turul doi. În rest, rezultatele o arată, PLDM e urmărit îndeaproape de PDM la distanță de ceilalți urmărilor cu peste 23% din votul politic ambele.

- Mitul votului persoanelor în vârstă cu comuniștii/pro-rușii/socialiștii. În fapt pe această prezență la vot, cei peste 50 de ani au votat în continuare cu pro-europenii pentru că tot ei sunt generația Independenței, a renașterii naționale, cea care a făcut Marile Adunări Naționale din sfârșitul anilor 80 începutul anilor 90. Tinerii, din contra, se prezintă în număr restrâns și sunt atrași mai degrabă de partidele antisistem care plătesc activitatea politică, vezi Partidul Nostru al lui Renato Usatâi.

- Mitul sprijinului rus pentru Dodon care câștigă tot. Din contra, orice sprijin rus aduce reacții adverse, voturile partidelor pro-europene au preferat varianta lui Usatâi pentru că banii “mafioților ruși” care fac afaceri în Republica Moldova sunt mai curați, în conștiința publică, decât banii Kremlinului, care vrea să colonizeze din nou Republica Moldova, de unde sancționarea generală a lui Dodon și susținerea în punctele cheie din Nord și Găgăuzia a lui Usatâi.

În fine a fost dărâmată gândirea că aparența și eticheta dă și substanța. Cea mai bună dovadă ar putea fi chiar bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care s-ar putea dovedi o conducătoare mult mai bună pentru populația regiunii, mai preocupată de finanțări și locuri de muncă decât de călărit avioanele pentru propaganda separatistă din Europa sau după alocații financiare iluzorii la Moscova contra separatism anti-statal, cum a făcut fostul bașcan Furmuzal, sigur mai preocupat de propriul buzunar și de propria vizibilitate decât de soarta populației din regiune.

Acum e timpul Alianței pentru Integrare Europeană. Una ce trebuie închegată repede, bine, credibil, fără scandal, cu compromisuri acceptabile, cu sacrificii ritualice, dar completă, fără a lăsa în afară vreun partid. A lăsa un partid pro-european în afara coaliției va crea presiuni majore asupra formulei majoritare și reacțiilor diferitelor componente, iar susținerea publică se va împărți, cu probleme majore pentru cei rămași în majoritate.

Am văzut că liderul PPEM, Iurie Leancă, se arată dispus să facă parte dintr-o coaliție de guvernare pro-europeană alături de PLDM, PD și PL. Cu toate acestea, fostul său coleg de partid, Vlad Filat, anunță că formațiunea pe care o conduce va negocia doar cu partidele parlamentare, nu cu deputații independenți din Parlament. O eroare, ca și cea de a bloca înregistrarea partidului pe baza numelui său. Până la urmă, rațiunea politică trebuie să învingă, și repede. Și ea vine chiar de la Mihai Ghimpu, liderul PL, care susține formula de 4 partide. Cred că e timpul ca orgoliile și jocurile marginale să fie abandonate, iar AIE3,4,5, cât o fi, să plece la drum și să treacă la treabă, la reforme, la combaterea corupției.

Sursa: Deschide.md

 
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.4727%
USD USD 17.7287 0.3634%
RUB RUB 0.2865 0.5616%
RON RON 4.1145 0.4492%
UAH UAH 0.7258 0.1794%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile