Logo Realitatea.md

AIPA a dat startul colectării cererilor de acordare a plăților în avans. Tinerii cu idei în afaceri în agricultură pot aplica

02 Iulie 2018, 10:36 // Economie

Tinerii și Femeile, care vor să inițieze afaceri în domeniul agriculturii pot solicita de astăzi subvenții din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În acest sens, Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a început colectarea cererilor de acordare a plăților în avans.

Foto Simbol

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în acest  an,  pentru prima dată, Guvernul acordă circa 45 milioane de lei din Fond pentru subvenționarea în avans a investițiilor în sectorul agricol.  Obiectivul este de a spori încrederea tinerilor de-a investi în sectorul agricol, de-a impulsiona noi idei de afaceri și de-a crea noi locuri de muncă, în special în mediul rural.

Conform Regulamentului de subvenționare, doritorii de a beneficia de plăți în avans, trebuie să elaboreze un plan de afaceri fezabil într-o localitate rurală. Proiectul nu trebuie să depășească termenul de 24 de luni, precum și să dețină legal bunul imobil pe care se realizează investiția. Statul va oferi 65% din valoarea totală a proiectului selectat, alte 35% vor constitui contribuția proprie. Producătorii vor trebuie să asigure cofinanțarea, chiar din primele două luni de la aprobarea proiectului, iar valoarea totală a proiectului propus nu trebuie să depășească un milion de lei.

Prevederile Regulamentului se extind asupra proiectelor start-up ce țin de investițiile pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); investiţiile pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

Sprijinul financiar va fi oferit în două tranşe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenţiei şi va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăși doi ani. 

Comisia de evaluare și selecție va examina cererilor de acordare a plăților în avans, ulterior va anunța beneficiarii despre selectarea dosarului de finanțare, care va trebui timp de 60 de zile de la prima notificare, să prezinte documentele confirmative de capacitate de cofinanțare, în proporție de cel puțin 35%. Această confirmare va servi drept bază pentru semnarea contractului de acordare a sprijinului financiar. În caz contrar, proiectul ar putea fi  respins.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile