Logo Realitatea.md

Air Moldova, obligată să achite o amendă de 10 mii de lei. Ar fi filmat și înregistrat discuțiile angajaților, fără a avea o autorizare (DOC)

02 Mai 2019, 16:36 // Economie

Compania Air Moldova a fost sancționată pentru nerespectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și trebuie să schite o amendă de zece mii de lei. Decizia a fost luată în luna ianuarie de magistrații Judecătoriei Buiucani și menținută, săptămâna trecută de Curtea de Apel. Potrivit instanței, Centrul Naţional pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a constatat că Air Moldova a montat un sistem de supraveghere video și audio, filmând și înregistrând discuțiile angajaților, fără o autorizare din partea Centrului.

Foto simbol

Mai exact, compania Air Moldova ar fi admis, astfel, o serie de nereguli: 

- până în data de 1 noiembrie 2017 nu a elaborat o politică de securitate care să corespundă Cerinţelor faţă de asigurarea securităţii datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaţionale de date cu caracter personal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1123 din 14 decembrie 2010, contrar prevederilor art. 30 din Legea privind protecţia datelor cu caracter personal;

- până în data de 27 februarie 2018 a prelucrat date cu caracter personal prin sistemul manual/automatizat/mixt de evidenţă a angajaţilor, sistemul manual/automatizat/mixt de evidenţă contabilă şi prin intermediul sistemului de supraveghere video, amplasat în incinta şi în afara clădirii oficiului central al ÎS CA Air Moldova. Și anume, ar fi captat imagini video ale angajaţilor precum şi a altor persoane care nimeresc în vizorul acestora, fără a notifica Centrului respectivele sisteme de evidenţe automatizate, fără a dispune de o autorizare din partea Centrului şi fără a fi înregistrată în Registrul de evidenţă a operatorilor de date cu caracter personal. Acțiunea este contrară prevederilor art.23 al Legii privind protecţia datelor cu caracter personal, precum şi prevederilor Regulamentului Registrului de evidenţă a operatorilor de date cu caracter personal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.296 din 15 mai 2012;

- până în data de 13 aprilie 2018 a încălcat dreptul subiecţilor de date cu caracter personal prin neinformarea în mod corespunzător despre supravegherea video-audio, contrar art. 12 din Legea privind protecţia datelor cu caracter personal;

- până în data de 13 aprilie 2018 a încălcat regulile de prelucrare şi stocare a datelor cu caracter personal instituite de art. 4 lit. a) şi c) din Legea privind protecţia datelor cu caracter personal, prin prelucrarea excesivă a datelor cu caracter personal, prelucrare şi colectare excesivă a convorbirilor propriilor angajaţi, în lipsa consimțământului subiecţilor de date vizaţi precum şi în lipsa unui scop şi temei legal care ar sta la baza operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal specificate.

Una dintre victime, a declarat în fața instanței de fond că a fost concediat de la Air Moldova în noiembrie 2017. În aceeași lună, inițial, responsabilii de la Serviciul Resurse Umane i-ar fi adus la cunoștință că este sancționat disciplinar. Ulterior, a aflat că reprezentanții companiei dețin o înregistrare video și audio în care el înjură un alt salariat. Așa a aflat și că în cadrul companiei se fac monitorizări video și audio, care sunt ulterior înregistrate.

Fostul angajat Air Moldova a cerut companiei blocarea prelucrărilor ilicite a datelor cu caracter personal, distrugerea celor obținute, precum și un prejudiciu moral. Pentru că nu a primit vreun răspuns de la Air Moldova, a sesizat Centrul Naţional pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Pe lângă aplicarea unei amenzi, magistrații au decis să nu aplice sancţiunea complementară facultativă de privarea de dreptul de a desfăşura activităţi legate de prelucrarea datelor cu caracter personal. Decizia Curții de Apel Chișinău este irevocabilă. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile