Logo Realitatea.md

Air Moldova cum a avut datorii de miliarde așa și a rămas cu ele, deși după privatizare acestea trebuiau să dispară (VIDEO)

21 Ianuarie 2020, 11:44 // Actualitate

După privatizarea companiei de stat Air Moldova, datoria pe care o avea la momentul dat trebuia să fie achitată de către noul proprietar, lucru care a fost practic făcut, însă întreprinderea s-a ales cu noi datorii de miliarde de lei mai vechi, susține șeful statului Igor Dodon.

Embed:

Într-o conferință de presă susținută astăzi de către Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele a declarat că, în timpul apropiat statul va lua decizia cu privire la viitorul companiei aeriene Air Moldova, deoarece investitorul nu și-a onorat angajamentele asumate în octombrie 2018, astfel contractul ar putea fi reziliat.

Investitorul avea obligația să achite 1,2 miliarde de lei, datorii ale Air Moldova și să vină cu investiții proprii. În prezent, acesta a raportat că a achitat datorii în sumă de 1 miliard de lei, însă datoriile Air Moldova au rămas practic aceleași - 1,1 miliarde de lei, din cauza altor datori mai vechi, care ar fi apărut după achitare a primelor restanțe.

Dodon susține că, cei care au privatizat fosta companie avia de stat nu au făcut până la moment propriile investiții asupra Air Moldova, iar recent, într-o discuție purtată cu noii proprietari, aceștia s-au angajat să investească câteva zeci de milioane de dolari în capitalul social al întreprinderii.

„Dacă în timpul apropiat nu vor fi investiți acești bani de către investitor, atunci vom luat decizia ce facem mai departe: reziliem sau nu contractul. Cel care a privatizat compania Air Moldova nu a investit din sursele proprii, iar datoriile cum au fost peste un miliard de lei așa și au rămas”, a spus Igor Dodon.

Amintim că, în toamna anului 2018, compania de stat Air Moldova a fost privatizată într-un mod rapid și netransparent de către un investitor străin, la un preț foarte mic, cu scopul de a achita toate datoriile pe care le avea Air Moldova la acea perioadă, iar ulterior să investească în modernizarea flotei aeriene și a serviciilor prestate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile