Logo Realitatea.md

„Air Moldova”, scoasă la privatizare. Agenția Proprietății Publice explică de ce compania se vinde cu doar 48 de milioane de lei

30 Iulie 2018, 13:36 // Economie

Î.S. Compania Aeriană ”Air Moldova”, care este scoasă la privatizare, începând cu 27 iulie, trebuie să fie vândută cu mulți ani în urmă, iar statul avea aceste intenții încă din anul 2008. Despre aceasta a vorbit astăzi directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, care a explicat și cum se justifică prețul de doar 48 de milioane de lei, anunțat drept preț inițial în cadrul procesului de privatizare, informează Bani.md. 

„Decizia de a privatiza Air Moldova a fost luată încă în anul 2008. De atunci, acest subiect stă pe ordinea de zi în cadrul privatizărilor bunurilor patrimoniale. În acești 10 ani, compania, prin diferite argumente, nu a fost scoasă la privatizare. Nu a fost nici consens politic, pentru că cineva trebuia să își asume responsabilitatea pentru privatizarea acestei companii, având în vedere reacția opiniei publice. Astăzi, Guvernul își asumă responsabilitatea și spune ”nu, nu mai putem tărăgăna”. Această companie trebuia privatizată cu mulți ani în urmă”, a declarat Baldovici. 

Inițial, potrivit directorului APP, compania trebuia să intre în runda de privatizări în anul 2015. În acest moment, atât Strategia de transport și logistică, cât și un document discutat la Conferința Europeană a Aviației Civile (iulie 2018), spun că Air Moldova trebuie privatizată, întrucât activitatea întreprinderii necesită investiții foarte mari. 

„Air Moldova ocupă o cotă mare din piața internă – circa 44%, ceea ce este un avantaj mare pentru noi. Air Moldova are conexiuni cu țările din spațiul CSI și țările din vestice. Dezavantajul Air Moldova este că a intrat în pierderi: doar pentru primele 5 luni ale anului curent – 150 de milioane de lei, anul trecut Air Moldova deasemenea a ieșit pe minus. Datoriile totale astăzi ajung la 1,2 mlrd de lei”, spune Baldovici.

Directorul APP a explicat și prețul inițial foarte mic de 48 de milioane de lei anunțat pentru privatizarea companiei. Potrivit acestuia, prețul de 48 de milioane de lei este diferența dintre valoarea complexului patrimonial unic și datoriile pe care le are compania:

„Nu ajungem cu o vânzare de 48 de milioane. Concursul comercial în sine înseamnă că cel care va participa la această licitație și sperăm că o să găsim acel cumpărător, va fi nevoit să-și ia asupra sa toate obligațiunile pe care el are Air Moldova astăzi, inclusiv cele ce țin de datorii. Dacă vor fi mai mulți participanți, prețul va crește”.

Conform caietului de sarcini, potențialii investitori au sarcina de a menține activitatea și brandul Air Moldova. De asemenea, cei interesați trebuie neapărat să activeze în acest domeniu și să presteze așa tip de servicii, directorul APP menționând că firmele ce nu ai nicio legătură cu aviația nu sunt eligibile. 

CITEȘTE ȘI:

STATUL VREA SĂ SCAPE DE „AIR MOLDOVA”. COMPANIA VA FI SCOASĂ LA VÂNZARE

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile