Logo Realitatea.md

Al doilea candidat independent se retrage din cursa prezidențială, deși spune că a adunat semnăturile necesare (DOC)

29 Septembrie 2020, 12:02 // Politica

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Ion Costaș, a anunțat că se retrage din cursa electorală chiar dacă ar fi colectat deja peste 17 mii de semnături în susținerea candidaturii sale și nici nu intenționează să depună semnăturile la Comisia Electorală Centrală, pentru că „actualele alegeri sunt anticonstituționale”.

Foto: today.md

Într-o scrisoare adresată CEC, Ion Costaș face referire la o analiză a Asociației „Sirius”, potrivit căreia instituțiile statului ar încălca mai multe prevederi constituționale. „Nu-mi pot permite să particip în continuare la aceste alegeri ilegale, desfășurate în baza deciziei unui parlament lipsit de orice credibilitate și gestionat de CEC care activează în afara legii”, se menționează în cererea de retragere depusă la CEC.

Precizăm că, la 22 septembrie curent, un alt candidat independent Aleksandr Kalinin a anunțat că nu va mai colecta semnături pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată după ce un membru al grupului său de inițiativă ar fi fost bătut.

Amintim că CEC a înregistrat 13 grupuri de inițiativă care să colecteze semnături în favoarea candidaților la funcția de președinte. Candidatul Pro Moldova Andrian Candu nu a fost înregistrat de către CEC, după ce i-au fost anulate mai multe semnături. Astfel, reiese că ar urma, până la această oră, să avem în buletinul de vot 10 candidați, dacă nu se va mai retrage nimeni din cursă sau dacă vor fi înregistrați de CEC toți ceilalți șase candidați rămași. 

Până în prezent, în cursa electorală au fost înregistrați patru candidați: Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (PPDA) și Tudor Deliu (PLDM) și Igor Dodon. De asemenea, la CEC au mai depus semnăturile, Maia Sandu și Octavian Țîcu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile