Logo Realitatea.md

Al doilea laborator mobil de creștere a albinelor a fost deschis în R. Moldova. De această dată, în stânga Nistrului

27 Noiembrie 2020, 11:29 // Economie

Pe malul stâng al Nistrului a fost deschis primul laborator mobil de creștere și inseminare artificială a mătcilor de albine. Acest lucru a fost posibil cu susținerea Uniunii Europene, în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Foto: PNUD

Inițiativa aparține Asociației Apicultorilor din stânga Nistrului, în colaborare cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) și cu experți internaționali în apicultură.

Datorită deschiderii acestui centru, apicultorii de pe ambele maluri ale râului Nistru vor avea acces la material genetic de înaltă calitate. Astfel, ei vor putea să evite încrucișări între diferite specii de albine, vor rezolva problemele legate de iernatul albinelor, vor mări productivitatea prisăcilor și, respectiv, vor contribui la creșterea potențialului de export al întregii regiuni.

Centrul a fost creat cu respectarea tuturor standardelor europene. El este împărțit în două zone – cea de pregătire și cea de lucru – și este dotat cu echipamente specializate moderne pentru inseminarea artificială și creșterea mătcilor de albine.

Laboratorul este mobil de aceea prestarea serviciilor poate avea loc în diferite locații. Membrii Asociației Apicultorilor pot depune din timp cereri pentru prelucrarea biomaterialelor și toată gama de servicii pe care le poate oferi centrul.

Personalul laboratorului a beneficiat de instruiri, cu sprijinul Uniunii Europene. Acum, specialiștii centrului pot analiza probele aduse de apicultori și pot oferi consultații și recomandări.

Acesta este cel de-al doilea laborator de acest gen din Republica Moldova.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile