Logo Realitatea.md

Alți 27 de beneficiari ai Programului „PARE 1+1” au semnat contracte cu ODIMM. Cele mai multe afaceri sunt în agricultură

20 Septembrie 2018, 17:05 // Economie

27 de proiecte investiționale noi, create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora, vor beneficia de susţinere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1", gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Astăzi, titularii afacerilor au semnat contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 6,63 milioane de lei.

Imagine simbol: fginsight.com

Potrivit estimărilor, vor fi create circa 60 de noi locuri de muncă, iar investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 16,54 mil.lei.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 17 afaceri sunt în agricultură (cultivarea cerealelor și viței-de-vie, înființarea livezilor de pruni și nuci, creșterea animalelor și apicultură). Alte 6 întreprinderi prestează servicii (servicii de agrement, taxi, contabilitate, servicii mecanizate în agricultură, reparații și vopsitorie auto, servicii cosmetologice) și 4 întreprinderi își vor dezvolta activitatea în domeniul industrial (producerea și furnizarea de energie electrică, producerea brichetelor, nutrețuri combinate pentru animale, procesarea și ambalarea mierii).

Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi implementate în 16 raioane din Republica Moldova (câte 3 întreprinderi în raionul Sângerei și UTA Găgăuzia,câte 2 afaceri în raioanele – Ialoveni, Nisporeni, Strășeni și Telenești, câte o afacere în raioanele – Anenii Noi, Briceni, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Hâncești și Ștefan Vodă). Patru beneficiari ai Programului sunt localizați în municipiul Chișinău și unul din municipiul Bălți.

Din cele 27 afaceri, aprobate pentru susținere financiară nerambursabilă de către Comitetul de Supraveghere al Programului „PARE 1+1", 8 afaceri sunt start–up-uri, iar 19 sunt în faza extinderii. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 11 state: Federația Rusă, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Portugalia, România, Spania, SUA și Ucraina.

14 afaceri sunt create/administrate de lucrătorii migranți, care au revenit de peste hotare, iar 13 întreprinderi de rudele de gradul I ale migranților. Totodată, 5 afaceri sunt create sau administrate de femei, iar 11 întreprinderi vor fi gestionate de tineri.

Amintim că Programul guvernamental "PARE 1+1" este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.  Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranți şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1", astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de 250 000 lei.


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile