Logo Realitatea.md

Ala Nemerenco: Prețurile la medicamente se vor micșora, iar salariile medicilor se vor majora

16 Octombrie 2019, 09:15 // Societate

În cel mult o lună și jumătate va fi elaborată o nouă metodologie de circulație a medicamentelor care va duce la scăderea prețurilor. Declarația aparține ministrei sănătății, Ala Nemerenco, care susține că dorește medicamente accesibile pentru populație.

Foto: radiochișinău.md

Ala Nemerenco spune că medicamentele nu pot deveni ieftine de tot. Depinde de care medicamente sunt – originale sau generice. „Noi vrem să ne concentrăm atenția și asupra medicamentelor compensate. Dar foarte importantă este să se atingă un nivel ridicat de accesibilitate a medicamentelor”, a notat ministra în cadrul emisiunii „O nas” de la Jurnal TV. Potrivit ei, în Republica Moldova medicamentele sunt foarte scumpe, scrie IPN.

Ministra spune că planifică în curând să organizeze o conferință de presă în cadrul căreia să anunțe oficial măsurile legate de ieftinirea medicamentelor. „Noi trebuie să ieșim în fața oamenilor și să le explicăm ce a fost, ce este în prezent și ce le propunem”, a afirmat Ala Nemerenco.

Ala Nimerenco mai susține că trebuie să fie aprobată o listă a medicamentelor de bază, care să fie și cele mai accesibile pentru populație. În plus, trebuie revizuit mecanismul de compensare a medicamentelor. „La fel, este un mecanism straniu. A fost făcută o analiză și s-a constatat că nu se compensează cum trebuie. Aceasta este o cale foarte mare spre corupție. Actualmente nu pot fi verificate rapoartele despre cine primește medicamente compensate, cum le raportează, cum sunt plătite. Nu există un sistem informațional”, a continuat Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra a menționat că vor avea loc majorări de salarii în domeniul medicinei, însă acest lucru nu poate avea loc înainte să fie aprobat bugetul pentru anul viitor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile