Logo Realitatea.md

”Alegeri” în aşa-numitele ”republici populare Doneţk şi Lugansk”. Declaraţia Ministerului de Externe de la Chișinău

09 Noiembrie 2018, 16:32 // Actualitate

Republica Moldova îşi reiterează ferma susţinere a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional. Republica Moldova se alătură Statelor Unite ale Americii, statelor-membre  ale Uniunii Europene, Canadei, dar şi altor state-membre ONU şi condamnă intenţia aşa-ziselor “republici populare Doneţk şi Lugansk”, de a organiza “alegeri” la 11 noiembrie 2018, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Foto: achtungpartisanen.ru

”Republica Moldova consideră intenţia de desfăşurare a „alegerilor” în cauză ca ilicită şi nelegitimă, deoarece "alegerile" contravin legislaţiei ucrainene şi subminează implementarea înţelegerilor de la Minsk, iar organizarea acestora ar afecta în mod serios procesul de reglementare paşnică a conflictului din estul Ucrainei.

Potrivit înţelegerilor de la Minsk alegerile locale din partea de est a Ucrainei trebuie să fie monitorizate de către ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului) şi să se desfăşoare în concordanţă cu legislaţia Ucrainei şi standardelor OSCE, iar aceste „alegeri” ilegale nu vor satisface condiţiile respective.

Reieşind din cele menţionate mai sus, Republica Moldova salută prelungirea de către Rada Supremă a Ucrainei a legii privind statutul special al regiunilor din estul Ucrainei și cheamă toate părţile la implementarea deplină a înţelegerilor de la Minsk, care implică încetarea focului şi retragerea armamentului greu de pe linia de contact. Susţinem în totalitate eforturile formatului Normand în implementarea înţelegerilor de la Minsk”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

Menționăm că autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk din estul prorus al Ucrainei au anunţat convocarea de alegeri generale pentru data de 11 noiembrie în ambele entităţi, nerecunoscute de comunitatea internaţională.

În noiembrie se împlinesc patru ani de la primele alegeri din cele două republici rebele, care s-au răzvrătit împotriva Kievului în aprilie 2014, la scurt timp după triumful mişcării de contestare proeuropeană în Ucraina, ce a dus la înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia.

Citeste tot despre: alegeri Donetk, alegeri Lugansk, MAEIE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile