Logo Realitatea.md

Alegeri parlamentare noi în Hâncești. CEC spune de ce nu a anulat scrutinul în contextul pandemiei de coronavirus

15 Martie 2020, 09:54 // Politica

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că la ora 7:00, s-au deschis toate cele 44 de secții de secții de votare, organizate pentru desfășurarea scrutinului din circumscripția nr.38 Hâncești. Pentru mandatul de deputat ce urmează a fi ales în această circumscripție, candidează cinci concurenți electorali.

Foto Simbol

În listele electorale de bază sunt înscriși 61 560 de alegători. Până la această oră au votat circa 2 300 de persoane.

Așa cum am anunțat în seara zilei de ieri, CEC a solicitat opinia autorităților abilitate cu drept decizional referitor la desfășurarea alegerilor de astăzi de la Hâncești: Consiliul Suprem de Securitate, Comisia naționale extraordinare de sănătate publică și Comisia Situații Excepționale a raionului Hâncești.

În acest context, am fost informați despre faptul că măsurile impuse de către autorități nu se referă și la organizarea alegerilor, însă, impun autorităților publice întreprinderea tuturor măsurilor de prevenție necesare și posibile în vederea neadmiterii răspândirii epidemiei.

„Menționăm că, atât Constituția Republicii Moldova, cât și Legea privind regimul stării de urgență, asediu și de război, indică faptul că restrângerea unor drepturi sau al unor libertăți se face doar în cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război prin hotărâre de Parlament, iar legislația electorală prevede că procesul de votare se suspendă în cazurile de dezordine în masă, calamități naturale, de alte circumstanțe neprevăzute, care îi pun pe alegători în pericol sau fac imposibilă efectuarea votării”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

În contextul în care Parlamentul, la ziua de astăzi, nu a declarat una dintre stările de urgență menționate mai sus. „Autoritățile electorale vor depune toate eforturile pentru a asigura condiții de maximă securitate în vederea desfășurării alegerilor de astăzi, cu realizarea tuturor măsurilor recomandate de specialiști pentru combaterea răspândirii virusului. CEC cheamă societatea la calm, toleranță și cooperare, astfel încât alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr.38, municipiul Hâncești să se desfășoare în condiții legale și de maximă siguranță pentru toți participanții la proces”, se mai arată în comunicatul instituției.

Menționăm că, o persoană din cele 12 confirmate cu coronavirus ar fi din localitatea Bălceana, raionul Hâncești, însă autoritățile nu au sistat procesul electoral. Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat astăzi că, s-a stabilit cele 45 de persoane cu care ar fi interacționat cu persoana testată pozitiv la COVID 19 și au fost întreprinse măsuri pentru a preveni transmiterea virusului. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile