Logo Realitatea.md

Alegeri prezidențiale în Ucraina: Două secții de votare pentru cetățenii ucraineni vor fi deschise la noi în țară

25 Martie 2019, 09:11 // Actualitate

Pe data de 31 martie 2019, vor avea loc alegerile prezidențiale în Ucraina. Ambasada Ucrainei în Moldova anunță că cetățenii ucraineni de aici, care au împlinit vârsta de 18 ani, își vor putea exercita dreptul la vot în cele două secții de votare deschise. 

Este vorba despre secția de votare nr. 900055 din incinta Ambasadei Ucrainei în Moldova de pe strada Vasile Lupu, 17, Chișinău și despre secția de votare nr. 900056 din incinta Consulatului Ucrainei de pe strada Kiev, 143, Bălți.

Includerea în lista de alegători

În lista de alegători a secției de votare de peste hotare se includ cetățenii Ucrainei care au împlinit sau care în ziua alegerilor vor împlini 18 ani și care se află la evidența consulară și la adresa lor electorală conform datelor din Registrului de stat al alegătorilor aparținând acestei secții de votare de peste hotare.

Pentru a fi inclus în lista de alegători într-o secție de votare de peste hotare, cetățenii Ucrainei care au reședința permanentă sau temporară în străinătate, dacă este necesar, pot:

1) în orice timp convenabil (inclusiv în afara procesului electoral):

• personal să prezinte la misiunea diplomatică a Ucrainei o cerere privind includerea în Registrul de stat al alegătorilor sau schimbarea adresei electorale (dacă este deja inclus în Registrul de stat al alegătorilor);

• de a se adresa personal sau să expedieze documentele prin poștă către misiunea diplomatică a Ucrainei pentru înregistrarea la evidența consulară.

2) direct în timpul procesului electoral:

• personal să depună la o perioadă stabilită (cu cel puțin cinci zile înainte de ziua votării) la comisia electorală corespunzătoare a secției de votare de peste hotare o declarație de inexactitate, inclusiv de neincludere în lista electorală anterioară;

• personal să depună la o perioadă stabilită prin lege (cu cel puțin cinci zile înainte de ziua votării) la organul care administrează Registrul de stat al alegătorilor la adresa de domiciliu a acestuia din Ucraina sau la Registrul de Stat al alegătorilor conform adresei sale electorale în Ucraina sau Departamentul de Administrare al Registrului de stat al alegătorilor al Direcției de Activități Consulare a Departamentului Serviciului Consular al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, o cerere privind schimbarea temporară a locului de votare fără modificarea adresei electorale. Cererile de modificare temporară a locului de votare a unui alegător fără a schimba adresa electorală nu sunt acceptate de către misiunile diplomatice ale Ucrainei sau de comisiile electorale ale secțiilor de votare de peste hotare. 

Ambasada atrage atenția că alegătorul, care se află în străinătate, nu poate folosi serviciile poștale, conexiunea faximilă sau poșta electronică pentru a trimite o cerere de înscriere în Registrul de stat al alegătorilor sau de schimbare a adresei de vot în Registru, cererile se depun la misiunile diplomatice de peste hotare ale Ucrainei sau la secțiile de votare de peste hotare exclusiv personal; legislația Ucrainei nu prevede posibilitatea de a include de către biroul electoral al secției de votare de peste hotare a cetățenilor Ucrainei în lista de alegători la această secție în ziua alegerilor.

Cum votează alegătorul, care locuiește peste hotare, dar nu se află la evidența consulară?

Pentru ca un astfel de alegător să fie inclus în lista alegătorilor într-o secție de votare de peste hotare, este necesar să schimbe în prealabil adresa de votare, în mod personal să se adreseze cu cererea corespunzătoare către misiunea diplomatică a Ucrainei la locul de reședință sau de ședere în afara Ucrainei.

Alegătorul care locuiește sau se află în afara Ucrainei, în caz de modificări ale datelor sale cu caracter personal, în special adresei electorale, poate, de asemenea, să se adreseze personal către misiunea diplomatică a Ucrainei cu cererea despre modificarea datelor sale personale în Registru. Cererea este însoțită de documente (copii ale documentelor) care confirmă aceste modificări.

Dacă la cerere se anexează copiile documentelor, se prezintă și originalele lor. Formularul de cerere pentru un alegător care locuiește sau se află în afara Ucrainei cu privire la schimbarea adresei sale electorale este disponibil pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei la secțiunea "Votarea cetățenilor ucraineni din străinătate".

Procedura de înscriere în Registrul de stat al alegătorilor privind modificarea datelor cu caracter personal, precum și pe site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale la secțiunea "Registrul de stat al alegătorilor. Modificați datele personale" pe această adresă.

Mai multe detalii, citiți aici.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri în Ucraina: Pentru o fotografie în cabina de vot, ucrainenii riscă să facă pușcărie

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile