Logo Realitatea.md

Alegerile parlamentare din februarie 2019 vor fi monitorizate de o misiune internațională

24 Decembrie 2018, 10:03 // Stiri

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor (IEOM), lansată de Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), va monitoriza alegerile din 24 februarie 2019. Potrivit unui comunicat de presă ENEMO, acest lucru va avea loc „în vederea contribuirii la integritatea și transparența alegerilor parlamentare ce urmează să se desfășoare în Republica Moldova”.

Foto simbol

Misiunea va monitoriza, evalua și raporta principalele constatări privind observarea mediului politic și electoral în ansamblu, conduita organelor de gestionare a alegerilor și a media, campaniei electorale, echității de gen, respectării drepturilor de a alege și de a fi ales, de vot și a procesului de numărare a voturilor, de soluționare a contestațiilor electorale și alte aspecte importante ale procesului, în conformitate cu metodologia elaborată anterior și recunoscută internațional. Evaluarea se va baza pe standardele internaționale de alegeri democratice și pe prevederile legislației Republicii Moldova.

De asemenea, ENEMO IEOM va prezenta publicului rapoarte interimare și preliminare privind principalele constatări ale observațiilor electorale, întrucât raportul final cu recomandări exacte de politică pentru eventualele îmbunătățiri în domeniul alegerilor și altor politici legate de acest domeniu, va fi emis și prezentat curând după alegeri. ENEMO va continua să pledeze pentru adoptarea recomandărilor de politică prezentate privind alegerile în Moldova ulterior desfășurării alegerilor.

ENEMO IEOM este formată din 8 echipe de bază cu membri localizați în Chișinău, precum și 10 observatori pe termen lung (LTO), activitatea cărora urmează să acopere teritoriul Republicii Moldova, grupați în echipe a câte 2 persoane, care vor supraveghea perioada pre-electorală, ziua alegerilor și perioada post-electorală. Mai mult decât atât, ENEMO planifică să implice un număr de observatori pe termen scurt (STOs), fapt ce este condiționat de susținerea financiară din partea finanțatorilor adiționali.

ENEMO IEOM este susținută financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Suediei, Fundația de Dotare Națională (NEF) a Congresului Statelor Unite ale Americii prin intermediul Institutului Democratic Național și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. Aceasta este cea de-a 25-a misiune de observare a alegerilor de ENEMO și cea de-a doua misiune ENEMO în Republica Moldova.

***

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) este o rețea internațională de 21 organizații lidere non-profit, non-partizane și non-guvernamentale din 17 țări din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală, inclusiv două țări ale Uniunii Europene, fondată la data de 29 septembrie 2001.

ENEMO urmărește să promoveze implicarea organizațiilor societății civile în societățile cu democrații în tranziție, în scopul îmbunătățirii proceselor electorale, asigurarea unei transparențe sporite a guvernelor și a responsabilității lor față de cetățeni, precum și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Pentru a atinge acest obiectiv, ENEMO lucrează independent sau în cooperare cu organizațiile sale membre.

ENEMO și toate organizațiile sale membre au aprobat în 2005 Declarația privind Principiile pentru Observarea Internațională a Alegerilor și în 2012 Declarația de Principii Globale pentru Observarea Non-partizană a Alegerilor și Monitorizarea Efectuată de către Organizațiile Cetățenilor. Fiecare observator ENEMO semnează și se conformează la Codul de Conduită pentru Observatorii Internaționali ai Alegerilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile