Logo Realitatea.md

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Militari rebeli au ocupat instituții. Erdogan: Toți cei implicați vor fi taxați dur (VIDEO)

15 Iulie 2016, 23:42 // În lume

O tentativă de lovitură de stat a avut loc în Turcia în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un grup de militari rebeli au preluat controlul armat asupra mai multor instituții de stat, dar și televiziunea turcă de stat, Aeroportul Ataturk din Istanbul, precum și podul de peste canalul Bosfor. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și premierul Binali Yildirim au confirmat informația, menționând că rămân în continuare la putere.

foto: theguardian.com

UPDATE: 01:18 Tancurile au încercuit clădirea Parlamentului Turciei. În Piața Kızılay din Ankara, cetățenii au ieșit asupra tancurilor. Cetățenii din mai multe provincii (Erzurum, Malatya, Trabzon, Rize, Bayburt, Bolu, Sakarya, Adana și Konya) au auzit îndemnul președintelui, ieșind în locurile publice pentru a se împotrivi loviturii de stat.


UPDATE 01:06 Adepții președintelui Erdogan au ieșit pe străzi scandând „Umăr la umăr împotriva loviturii de stat”.

UPDATE 00:58 În Centrul de Instruire a Operațiunilor Speciale al Poliției din Ankara, cu sediul în regiunea Golbași, a avut loc o explozie. Potrivit informațiilor, aici s-ar afla unul dintre cele mai mari depozite de armament a Poliției turce. 

UPDATE 00:49 Un elicopter militar a deschis focuri de armă asupra Complexului Prezidențial din Beștepe, Ankara.

UPDATE 00:45 Procuratura Bakirkoy din Istanbul a pornit o anchetă asupra militarilor rebeli.

UPDATE 00:30 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a oferit pentru un post de televiziune din Turcia un scurt interviu prin intermediul Skype. Acesta a menționat că rămâne în funcție, militarii care fac parte dintr-o minoritate a armatei, nu vor reuși să-și ducă până la capăt intenția, iar toți cei implicați în tentativa de lovitură de stat vor fi dur pedepsiți. El a îndemnat cetățenii să păstreze calmul.

UPDATE 00:24 În Istanbul militarii au preluat controlul asupra aeroportului și altor puncte stragegice, anunță presa străină.

UPDATE 00:20 Prezentatorul televiziunii turce de stat TRT anunță că țara este condusă acum de un „consiliu al păcii” care va garanta siguranța populației.

Șeful filialei din Istanbul a partidului de guvernământ AK declară că soldații au intrat în sediul și i-au cerut să plece, relatează CNN Turk.

UPDATE 00:18 Al Jazeera transmite imagini online din Turcia. Acestea pot fi urmărite AICI.

UPDATE 00:14 Secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Moscova, a declarat: „Sper că va fi pace, stabilitate și continuitate în Turcia”. În context, ambasada SUA din Turcia a recomandat cetățenilor săi să nu iasă din case.

UPDATE 00:10 Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară, promiţând că va opune rezistenţă şi că autorii revoltei vor fi pedepsiţi.

Reședința președintelui Erdogan a fost luată sub control sporit de către paza prezidențială. 

Premierul Binali Yildirim a anunţat că a existat o tentativă în sensul unei lovituri de stat militare. „Ar fi prea mult să o numim o lovitură de stat, dar a existat o tentativă de revoltă în cadrul armatei. Este vorba de o încercare de preluare a puterii în mod ilegal. Vom pedepsi drastic această tentativă”, a declarat Yildirim, citat de CNN Türk, citat de Mediafax.

În capitala turcă Ankara au fost auzite focuri de armă, iar potrivit unor anunțuri de la fața locului, de-asupra orașului au fost văzute elicoptere. Poliția a emis regim de alertă, toți angajații fiind chemați la serviciu.

Totodată, presa străină scrie că pe fundalul acestor evenimente, în Turcia au fost blocate rețelele de socializare Facebook și Twitter. La fel, a fost întreruptă emisia postului public de televiziune. Se anunță și faptul că la Istanbul ar fi închis și Aeroportul Ataturk.

Potrivit digi24, armata turcă a anunțat într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul din motive democratice, promițând că drepturile omului vor fi respectate. Statul de drept trebuie să rămână o prioritate, declară armata.

„Forțele armate turce au preluat complet administrarea țării restabilirea ordinii constituționale, a drepturilor și libertăților omului, statul de drept și securitatea generală, care a fost deteriorat. Toate acordurile internaționale sunt încă valabile. Sperăm că toate relațiile noastre bune cu toate țările vor continua”, citează The Guardian declarația armatei turce.

Acesta mai anunță că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este în vacanță și în afara țării, fiind în siguranță. Acesta ar urma să facă o declarație în scurt timp.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile