Logo Realitatea.md

Alertă într-un sat din Anenii Noi! ANSA a depistat un focar de pestă porcină

11 Iunie 2018, 11:44 // Actualitate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor confirmă că în satul Mereni, Anenii Noi a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Cazul a fost înregistrat într-o gospodărie particulară la 1,5 km de localitatea respectivă.

Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Anenii Noi a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din Mereni, specialiștii subdiviziunii teritoriale au intervenit prompt, deplasându-se la fața locului pentru examinarea situației. La fața locului s-a deplasat imediat și o echipă de specialiști din cadrul aparatului central al Agenției și CRDV. În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Anenii Noi, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3526 0.4771%
USD USD 17.8588 0.1851%
RUB RUB 0.2732 -1.1220%
RON RON 4.0252 0.3866%
UAH UAH 0.7282 -0.0686%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile