Logo Realitatea.md

Alexandr Stoianoglo și-a cerut scuze public față de „sutele de cetățeni” urmăriți ilegal de procurori. „În primul rând, vom lupta cu corupția pe interiorul sistemului procuraturii”

20 Ianuarie 2020, 12:41 // Actualitate

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, și-a cerut scuze, din numele instituției, de la „sutele de cetățeni care ilegal au fost urmăriți penal de procurori” în perioada de până la venirea sa în funcție. La fel, acesta le-a mulțumit reprezentanților presei, care au scos la iveală acțiunile ilegale și abuzurile procurorilor, transmițând mesaje societății civile, mediului de afaceri și partenerilor externi.

„Îmi pare rău pentru ceea ce am descoperit în urma verifirărilor la cele două procuraturi specializate și vreau să transmit câteva mesaje. În primul rând, vreau să-mi cer scuze public, în numele instituției pe care o reprezint, față de sutele de cetățeni care ilegal au fost urmăriți penal de procurori. Vă asigur că noua conducere a Procuraturii va reseta sistemul organului Procuraturii și îl va readuce în albia normalității legalității, în spiritul respectului față de dreptul și libertățile fundamentale ale omului”, a menționat Stoianoglo după prezentarea de peste o oră a rezultatelor controalelor complexe, desfășurate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS.

Procurorul general a profitat de eveniment pentru a se adresa, de asemenea jurnaliștilor, menționând că îi respectă pentru „rolul incontestabil de a informa publicul larg”. Acesta precizat însă că „o parte dintre reprezentanții presei s-au alăturat corului de detractori, operând și tirajând informații eronate și denaturate”.

„De asemenea, mă adresez astăzi către societatea civilă și mediul de afaceri. Sunteți cei care cel mai tare ați bătut alarma la fărădelegile procurorilor specializați. Sunteți cei care cel mai mult ați avut de suferit de pe urma acestor abuzuri, iar acum, când încercăm să redresăm situația în sistemul organelor procuraturii, ne urmăriți indiferenți sau ne criticați. Să știți că acceptăm criticile Dvs. și suntem deschiși pentru un dialog sincer asupra problemelor care macină societatea și organele procuraturii. Doar că pledăm pentru abordări profesioniste și constructive, și nu pentru acuzații subiective, cu conotații politice”, a menționat Stoianoglo în mesajul său.

Adresându-se partenerilor externi de dezvoltare, procurorul general a apreciat eforturile acestora pentru consolidarea democrației, supremației legii, drepturilor și libertăților omului, asigurând că, „în activitatea noastră, ne vom ghida strict de prevederile legale și valorile democratice”.

„Înțelegem preocuparea și îngrijorarea Dvs. pentru corectitudinea măsurilor întreprinse în raport cu cele două subdiviziuni specializate. Sunteți cei care ați contribuit și investit în consolidarea capacităților funcționale ale acestora. E trist să constați, însă, că sub paravanul luptei cu corupția și criminalitatea organizată, s-au comis abuzuri fără precedent asupra drepturilor omului”, a mai punctat Alexandr Stoianoglo.

„Vom asigura funcționalitatea normală a instituției și, în primul rând, vom lupta cu corupția pe interiorul sistemului procuraturii. În același timp, reconfirm că, și pe viitor, vom fi deschiși spre dialog și pregătiți să ne argumentăm deciziile asumate și soluțiile adoptate”, a convhis acesta în raportul său.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață