Logo Realitatea.md

Alexandru Botnari riscă să fie demis din funcția de primar de Hâncești. A încheiat un contract de arendă a unui teren cu fiul său (DOC)

09 Iulie 2020, 10:16 // Societate

Primarul municipiului Hâncești, Alexandru Botnari, fost deputat PDM, care a renunțat la mandat în favoarea celui de edil riscă acum să fie demis, după ce Autoritatea Națională de Integritate a depistat că, în ianuarie 2018, alesul local, aflându-se în calitate de primar, ar fi încheiat un contract de arendă a unui teren destinat zonei de agrement și amplasat în intravilanul municipiului Hâncești, care ar fi fost adjudecat de fiul său în rezultatul unei licitații.

Foto: Alexandru Botnari/Facebook

Astfel, ANI a depistat că, Alexandru Botnari, a admis un conflict de interese, încălcând Legea 133 privind declararea averii și intereselor personale, nu a informat Autoritatea, în scris, în termen de 3 zile și nici nu a soluționat conflictul real în care s-a afla.

Contractul de arendă a fost semnat pentru un termen de 25 de ani, în rezultatul căruia fiul ar urma să achite 10% anual din prețul inițial de 79 400 lei.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza autoritatea competentă pentru demiterea primarului din funcție și va solicita instanței de judecată anularea acestui contract de arendă

De asemenea, primarul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică și mandatul de primar, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta ar putea fi inclus și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Actul de constatare al ANI poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.

Amintim că, la alegerile din 24 februarie 2019, în Circumscripția Hîncești, deputat a fost ales democratul Alexandru Botnari, care, la acel moment, exercita funcția de primar de Hîncești. După alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, acesta a fost reales în funcția de primar al localității, iar astfel a renunțat la mandatul de deputat în favoarea celuia de primar.

La renunțarea mandatului de deputat, acesta a anunțat că părăsește și Partidul Democrat definitiv și se va dedica profesiei de edil. 

Ulterior, au fost organizate alegeri parlamentare noi pe circumscripția nr. 38 Hâncești, în primăvara anului curent, iar câștigător a fost socialistul, Ștefan Gațcan, care în ultima perioadă a fost subiectul mai multor „peripeții”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile