Logo Realitatea.md

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul: Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

11 Noiembrie 2019, 15:29 // Actualitate

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste, precizează reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Contactat de deschide.md, Alexandru Tănase, a declarat că au existat diferite precedente când au fost examinate atât proiectele de legi, cât și legile intrate în vigoare. „Chiar în perioada când am fost președintele Curții, eu am cerut opinia Comisiei de la Veneția privind Legea simbolicii comuniste care era intrată în vigoare și am obținut acel aviz. Unele modificări la Codul Electoral, la fel, au fost examinate după intrarea în vigoare, amintiți-vă de toate opiniile care erau despre pragul electoral. Totuși, preferabil e să fie înainte, pentru a evita niște situații mai delicate”, a menționat Alexandru Tănase.

Întrebat dacă PSRM ar putea, în acest context, să accepte propunerea Maiei Sandu, fostul președinte al CCM a declarat că în acest caz, problema ar fi de o altă natură. „Din moment ce această angajare de răspundere va ajunge să fie text de lege, Maia Sandu va fi obligată se desemneze candidații și eu nu văd un temei legal ca să nu desemnezi candidații în timp ce deții interimatul funcției. Cel mai potrivit este ca în asemenea situații să se clarifice cât de legal și cât de constituțional sunt aceste inițiative și mai apoi să purceadă la drum, dar în condiții de criză lucrurile nu întotdeauna merg pe scenariile bune”, a punctat fostul președinte al CCM.

Amintim că, Maia Sandu le-a propus partenerilor de coaliție să-și retragă moțiunea, iar dânsa promite să nu preselecteze nici un candidat la funcția de procuror general, până nu va veni avizul Comisiei de la Veneția. Ulterior, reprezentanții PSRM au declarat că nu vor da curs propunerii Maiei Sandu și insistă pe poziția anterior exprimată.

Citeste tot despre: Alexandru Tănase
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile