Logo Realitatea.md

Alimentarea copiilor în taberele de odihnă, în atenția specialiștilor ANSA. Ce au constatat în urma verificărilor

12 Iunie 2017, 22:13 // Societate

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) întreprinde acțiunile necesare pentru asigurarea prioritară a taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor și adolescenților cu produse alimentare calitative și sigure din punct de vedere al siguranței alimentelor.

Foto simbol: MyFamilyClub

Recepționarea taberelor de odihnă de către consiliile raionale și municipale este în curs de desfășurare. La moment, din 70 tabere staționare preconizate să activeze în sezonul estival 2017, activează  doar 13 tabere (raioanele: Anenii Noi – 1, Cimișlia– 1, Chișinău– 4, Ialoveni –2, Dubăsari –2, Ceadîr-lunga –1, Dondușeni –1, Leova –1), restul taberelor urmează să înceapă activitatea cel puțin la data de 12.06.2017, până la 01.07.2017.  Numărul de copii preconizat a se odihni în taberele staționare în acest sezon va constitui circa 50 mii.

Inspectorii Agenției au efectuat controale oficiale la taberele care funcționează, conform programului stabilit. Reprezentanții subdiviziunilor teritoriale au activat și în cadrul Comisiilor intersectoriale raionale de evaluare a nivelului de pregătire a taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor și adolescenților. Reprezentanții Agenției au fost desemnați pentru participare în Comisia guvernamentală privind organizarea și monitorizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți în sezonul estival 2017, care au evaluat 24 tabere (13 raioane), în scopul stabilirii nivelului de pregătire a acestora din punct de vedere al siguranței alimentelor.

În urma evaluării s-a constatat că o tabără nu corespunde cerințelor de funcționare, ca rezultat acesta nu a fost acceptată pentru a funcționa în acest sezon. În alte 4 blocuri alimentare din cadrul taberelor au fost identificate  unele neconformități de ordin sanitar-tehnic și întocmite prescripții cu stabilirea termenelor de remediere a acestora, până la începutul activității lor. Pe parcurs, Agenția va efectua controale repetate pentru monitorizarea situației existente în aceste unități. Taberele, care nu corespund cerințelor stabilite de legislația din domeniul alimentar, nu li se va elibera permis de activitate.

Cu referire la taberele cu sejur de zi, constatăm că numărul acestora în sezonul estival 2017 constituie 69, cu începerea activității la data de 01-05.06.2017. Aceste tabere sunt organizate în cadrul instituțiilor de învățământ, astfel condițiile de activitate a blocurilor alimentare din aceste instituții au fost verificate în perioada martie-aprilie curent.

De remarcat faptul că, în acest an, condițiile de activitate a taberelor pe segmentul siguranța alimentelor s-au îmbunătățit, în raport cu situația existentă în anul 2016.

Menționăm că, în cadrul Seminarului republican „Organizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți în sezonul estival 2017”, organizat de Ministerul Educației la data de 25 mai, curent, specialiștii Agenției au informat managerii taberelor și alți participanți, cu referire la cerințele generale, specifice de igienă și siguranța alimentelor pentru buna funcționare a blocurilor alimentare din cadrul taberelor de odihnă.

Managerii taberelor au fost atenționați în vederea respectării legislației și reglementărilor din domeniul siguranței alimentelor. Suplimentar, Agenția a remis către toate autoritățile publice locale, Ministerul Educației și altor autorități responsabile pentru organizarea odihnei și alimentației copiilor în perioada estivală, recomandări privind cerințele față de unitățile de alimentație, inclusiv calitatea și siguranța produselor alimentare.

Subdiviziunile teritoriale raionale/municipale pentru siguranţa alimentelor, pe tot parcursul sezonului estival vor monitoriza, potrivit competenţelor, supravegherea calităţii şi inofensivității produselor alimentare achiziţionate pentru alimentaţia copiilor în taberele de odihnă şi întremare a sănătății copiilor şi adolescenţilor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile