Logo Realitatea.md

Alte două decese provocate de COVID-19 în Republica Moldova

06 Aprilie 2020, 09:37 // Societate

Încă două persoane au murit din cauza coronavirusului. Este vorba despre un bărbat de 78 de ani și o femeie de 81 de ani. Ambii erau internați la Institutul de Medicină Urgentă. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă.

Foto: pixabay.com

Bărbatul a fost internat în stare gravă pe 4 aprilie. Acesta avea și probleme de sănătate: cardiopatie și hipertensiune arterială.

Femeia a fost transferată la Institutul de Medicină Urgentă pe 5 aprilie din Căușeni. Aceasta era in stare extrem de gravă, cu pneumonie.

În total avem 17 decese provocate de coronavirus de tip nou.

Totodată, ieri au fost externate șapte persoane de la Spitalul „Toma Ciorbă”, numărul total de cazuri tratate fiind 37.

În prezent 10 persoane sunt intubate: trei se află la Institutul de Medicină Urgentă, iar șapte - la Spitalul Clinic Republican.

În același timp, 77 de persoane sunt în stare gravă, iar starea a 304 de pacienți este de gravitate medie. Restul au stare satisfăcătoare, potrivit ministrei.

„Astăzi vor fi revizuite anumite aspecte de algoritm privind activarea centrului de triaj care este deja pregătit pentru funcționare, dar care va fi implicat în tot procesul de triere odată cu determinarea și consolidarea componentei de asistență medicală primară, implicarea mai activă a medicilor de familie în asistarea persoanelor care sunt cu formă ușoară de COVID-19”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

În cadrul ședinței Punctului Focal a fost discutată capacitatea mai multor instituții medicale raionale care vor primi persoane suspecte dar și confirmate. Vor fi câteva spitale din raioanele RM care nu vor fi activate din motive obiective ce țin de condiții, dar și de lipsa personalului medical.

„Astăzi va fi determinat aspectul privind referirea pacienților către instituțiile strategice raionale dar și testarea acestora. Suntem gata pentru a activa laboratorul din Bălți dar și platforma pentru sudul republicii de prelevare a probelor”, a mai spus ministra.

Amintim că până la ziua de azi, în Republica Moldova au fost confirmate 864 de cazuri, dintre care 106 sunt de import, iar 758 - de transmitere locală. În regiunea din stânga Nistrului sunt 47 de persoane infectate.

Citeste tot despre: coronavirus, decese, Republica Moldova
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile