Logo Realitatea.md

Amélie de Montchalin: Moldova are un rol cheie pentru stabilitatea regională în vecinătatea estică a UE

13 Septembrie 2019, 13:00 // Actualitate

Nicolae Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Amélie de Montchalin, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, s-au întâlnit astăzi la Chișinău.

Amélie de Montchalin a subliniat sprijinul Franței în favoarea reînnoirii angajamentului Uniunii Europene pentru Republica Moldova, țară care are un rol cheie pentru stabilitatea regională în vecinătatea estică a UE.

În cadrul consultărilor politice extinse, Nicolae Popescu și Amélie de Montchalin au abordat o gamă largă de subiecte pe agenda internațională, regională și bilaterală. Cei doi au convenit să ofere un nou impuls relațiilor politice, economice și culturale între Republica Moldova și Franța. Dialogul politic între oficialii din ambele țări se va intensifica pe parcursul următoarelor luni. În diverse sectoare ale agriculturii, infrastructurii și serviciilor, potențialul schimburilor comerciale și investiționale adiționale între Republica Moldova și Franța este vast, întrucât noi investitori francezi au manifestat deja interes pentru lansarea afacerilor în Republica Moldova.

Amélie de Montchalin a afirmat, de asemenea, disponibilitatea Guvernului francez de a coopera cu Republica Moldova în ce privește aspectele fiscale, pentru a evita dubla impozitare, a preveni evaziunea fiscală și a lupta împotriva finanțării terorismului. Totodată, Amélie de Montchalin a anunțat delegarea, în toamna acestui an, a misiunilor de experți francezi, pentru a oferi sprijin în implementarea reformelor în sectorul justiției și cel al sănătății în Republica Moldova, confirmând, de asemenea, lansarea unor noi inițiative moldo-franceze în domeniul cooperării tehnice polițienești.

În plus, filiala Agenției franceze pentru dezvoltare (AFD), Proparco, specializată în finanțarea sectorului privat, a manifestat interes pentru extinderea prezenței sale în Republica Moldova, în special cu scopul de a consolida sectorul bancar.

Pe parcursul zilei, la Universitatea de Stat din Moldova, Nicolae Popescu și Amélie de Montchalin au avut, de asemenea, o întâlnire cu 250 de studenți francofoni, în cadrul căreia au fost abordate provocările actuale la nivel european, relațiile UE-Republica Moldova și rolul cheie al tinerilor din Republica Moldova în construirea unui stat modern, prosper și democratic.

VEZI ȘI:

Linia de cale ferată Chișinău - Ungheni va fi reabilitată din bani francezi

Citeste tot despre: Amélie de Montchalin
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile