Logo Realitatea.md

Ambasada Germaniei și a Federației Ruse de la Chișinău, transformate în locuri de comemorare (VIDEO)

20 Decembrie 2016, 20:12 // Actualitate

Ambasada Germaniei și a Federației Ruse de la Chișinău s-au transformat în locuri de comemorare. Conducerea țării, politicieni și oameni de rând au depus flori și au aprins lumânări în memoria victimelor atentatelor de la Berlin și Ankara. 

Embed:

„Bineînțeles, Republica Moldova, autoritățile și cetățenii, condamnăm astfel de acte care se soldează cu pierderi de vieți omenești, în cazul de față cum s-a întâmplat cu ambasadorul Rusiei în Turcia, domnul Karlov, și e de regretat, e de condamnat, iar autoritățile din Republica Moldova, să facă tot posibilul ca să nu se întâmple niciodată așa ceva la noi”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Mesaje de condoleanțe au transmis și membrii Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat. Liderii formațiunilor au condamnat cele două atacuri teroriste. 

„Am venit să ne exprimăm compasiunea și solidaritatea cu prietenii noștri din Germania, fiindcă o țară atât de deschisă pentru lume, pentru migranți, pentru toți cei care-și caută locul în această viață, orașul Berlin este cea mai deschisă capitală din Europa și să se întâmple o astfel de tragedie, într-un moment când toată lumea se gândește la bine”, a spus Dumitru Diacov, președintele de onoare al PDM.

„Noi astăzi am venit să exprimăm condoleanțe la Ambasada Federației Ruse, ceea ce s-a întâmplat ieri este un lucru incredibil, când o persoană protejată de care nu se poate atinge nimeni în alt stat, așa cum a fost ambasadorul Federației Ruse în Turcia, a fost asasinat”, a declarat Zinaida Greceanîi, președinta PSRM.

În semn de solidaritate, mai mulți tineri au aprins lumânări în memoria celor care și-au pierdut viața la Târgul de Crăciun de la Berlin. 

„Ieri s-a petrecut un act terorist unde 12 oameni au fost uciși și noi considerăm acesta un eveniment groaznic și irepetabil și noi am venit astăzi ca să depunem condoleanțele noastre” a spus o tânără.

„Am venit să ne arătam compasiunea față de familiile celor care și-au pierdut viața în atentat, nouă ne pare foarte rău și suntem alături de familiile și rudele celor decedați”, a spus o altă participantă la acțiunea de solidaritate.

Menționăm că 12 oameni au murit, iar 48 au fost răniți, luni, după ce un camion a intrat peste oamenii care au venit în Piața de Crăciun din capitala germană. Ipoteza unui atac terorist a fost confirmată de cancelarul Angela Merkel.

În aceeași zi, ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împușcat mortal în timp ce ținea un discurs la o expoziție de fotografie la Ankara. Asasinul este un fost polițist care a strigat „Nu uitați de Alep” și „Allahu Akbar”. Ankara și Moscova au calificat tragedia drept o provocare și o încercare de a pune piedici soluționării pașnice a războiului din Siria

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4666 0.8093%
USD USD 17.1944 0.2542%
RUB RUB 0.2265 0.8011%
RON RON 4.1989 0.7873%
UAH UAH 0.6058 -0.0989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile