Logo Realitatea.md

Ambasada României s-a autosesizat în cazul unioniștilor blocați la frontieră: Urmărim ca drepturile cetățenilor români să fie respectate

28 August 2018, 14:07 // Societate

Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat în cazul grupului de cetățeni români care, pe 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, precum și cu privire la comunicatul de presă transmis de Polița de Frontieră a Republicii Moldova. 

Foto: Vlad Bilețchi via Facebook

Conform precizărilor instituției menționate, ”cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.”

În context, Ambasada României menționează că aceasta a fost o ”decizie a autorităților Republicii Moldova, iar Ambasada României la Chișinău urmărește ca în dialogul cu autoritățile din Republica Moldova drepturile cetățenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat și obligațiile internaționale ale Republicii Moldova”. 

Potrivit misiunii diplomatice, ”din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”. 

Amintim că participanții la Marșul Centenarului, cărora autoritățile de frontieră le-au interzis intrarea în Republica Moldova, pe motiv că au perturbat ordinea publică în zona de frontieră, au amenințat că vor intra în greva foamei. În aceste momente, aceștia se află în fața magazinului duty-free de la vama Albița-Leușeni. Aici puteți urmări LIVE de la fața locului. 

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova urmează să anunțe dacă va permite accesul tuturor persoanelor sau va menține anumite interdicții de trecere a frontierei. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.0000%
USD USD 17.7287 0.0000%
RUB RUB 0.2865 0.0000%
RON RON 4.1145 0.0000%
UAH UAH 0.7258 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile