Logo Realitatea.md

Ambasadorul Moldovei în Germania explică de ce Ambasada şi Consulatul au fost temporar evacuate: O măsură de precauţie

07 Septembrie 2018, 18:42 // Actualitate

Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, a confirmat că cele două misiuni diplomatice au fost temporar evacuate din motive de securitate, după ce comunitatea turcă din Germania a organizat proteste în faţa sediilor ambasadei şi Consulatului General, transmite Publika TV.

MAEIE confirmă amenințările primite de angajați în misiunile diplomatice ale ambasadei și consulatului Republicii Moldova din Germania

Foto: europalibera.org

„Au fost nişte proteste organizate de comunitate turcă din Germania, care este cea mai importantă din Uniunea Europeană. Era de aşteptat. Am fost preveniţi de poliţia federală că vor fi astfel de acţiuni de protest în faţa celor două misiuni. Se aşteptau evenimente de amploare. Nu putea şti care va fi comportamentul lor, de asta din măsuri de securitate, din măsuri de precauţi, cele două misiuni au fost temporar evacuate. După încheierea protestelor s-a revenit la programul normal.

Evident că poliţia federală continuă să monitorizeze situaţia pentru pot fi implicate şi elemente indezirabile în aceste acţiuni de protest. În niciun caz nu putem minimiza amploarea evenimentului şi pericolele la care pot fi expuşi şi diplomaţii, dar şi cetăţeni simpli care pot veni la ambasadă sau la Consulatul general.

Securitatea este întărită, ambele misiuni sunt discret supravegheate. Dacă vom avea alte declaraţii ulterioare de făcut, vor fi făcute prin serviciul de presă al Ministerului de Externe. Nu dorim că creăm o panică în plus, dar e firesc în această situaţie să fie luate măsuri sporite de securitate”, a declarat Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova. 

Întrebat dacă pe lângă protestele organizate, angajaţii misiunilor diplomatice au primit ameninţări, Serebrian a declarat că posibil să fi fost astfel de lucruri prin reţelele de socializare.

„Ne-am interesat la lucrătorii tehnici care activează în misiunile noastre în Germania personal nu au primit. Nu se exclude ca ameninţările să fi fost făcute pe o reţea de socializare, dar nu am primit nimeni personal", a spus ambasadorul.

Potrivit lui Serebrian, poliţia federală a fost cea care a anunţat misiunile diplomatice despre acţiunile de protest organizate de comunitatea turcă. Şi tot poliţia a fost cea care a sugerat sporirea măsurilor de securitate şi evacuarea temporară. 

Misiunile diplomatice au fost închise pentru trei ore, iar ulterior au revenit la regimul normal de activitate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile