Logo Realitatea.md

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, rechemat acasă! Ce spune MAEIE

13 Februarie 2019, 19:25 // Societate

Andrei Neguța, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, ar fi fost rechemat acasă. Solicitat de Realitatea.md, Alexandru Roitman, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a confirmat informația.

Foto: NTV Moldova

Reprezentantul a precizat pentru portalul nostru că un demers în acest sens a fost trimis astăzi, 13 februarie, în adresa Guvernului Republicii Moldova.

Întrebat care este motivul emiterii unui astfel de demers sau dacă este vreo legătură cu situația piloților moldoveni, Alexandru Roitman a explicat că, deocamdată, nu poate oferi mai multe detalii, însă a adăugat că decizia MAEIE nu are nicio legătură cu cazul menționat.

În același timp, Deschide.md scrie cu referire la surse că motivul ar fi modul în care Andrei Neguța a gestionat subiectul privind deschiderea reprezentanței diplomatice mascate a Transnistriei la Moscova și faptul că nu a promovat corect și cu suficientă fermitate poziția Republicii Moldova față de acest subiect.

Aceasta chiar dacă MAEIE s-a expus public, în mod repetat, împotriva acceptării de către Moscova a deschiderii unei reprezentanțe diplomatice la Tiraspol, în forma directă sau mascată.

Amintim că Andrei Neguța a fost ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă începând cu 2009. În anul 2012, Guvernul a decis să-l retragă pe Andrei Neguţa din funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, după ce a declarat într-un interviu pentru o agenție rusă că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune.

Ulterior, Andrei Neguţa a fost renumit în funcţia de ambasador în Rusia în primăvara anului 2017. Până a fi numit pentru a doua oară, el a fost deputat în fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile