Logo Realitatea.md

Daniel Ioniță: Relațiile R. Moldova-UE-România depind de cei care susțin guvernele. Nu suntem nici noi naivi

19 Februarie 2021, 21:09 // Politica

Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și cu România depind de seriozitatea de care va da dovadă Chișinăul. Declarația a fost făcută astăzi de către Ambasadorul României la în țara noastră, Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Foto Simbol

Întrebat cum văd partenerii de dezvoltare occidentali relațiile de mai departe a Chișinăului cu Bucureștiul sau Bruxelles-ul în cazul unui Guvern susținut de deputați cu o integritate compromisă, Ioniță a precizat că „occidentul mereu a întins o mână de ajutor Republicii Moldova, însă așteaptă rezultate vizibile din partea autorităților noastre”.

„Dacă există seriozitate, dacă sunt îndeplinite obligaţiile asumate, realităţile şi colaborarea dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, dintre Republica Moldova şi România, pot să meargă la niveluri superioare. Au fost bani alocaţi pentru reforme, a fost o asistenţă financiară alocată cetăţenilor Republicii Moldova. Există o dorinţă şi mai mare de a colabora cu Republica Moldova, cu condiţia ca şi Republica Moldova să îşi îndeplinească angajamentele luate faţă de Uniunea Europeană”, a menționat Ambasadorul.

Diplomatul a mai declarat că, dacă noua majoritate parlamentară își dorește atât de mult să înfăptuiască anumite reforme, de ce nu a făcută până acum, pentru că au avut posibilitatea.

„De ce această majoritate nu a realizat aceste reforme ambițioase până acum, dacă într-adevăr doreau să realizeze reforme? Nu suntem nici noi naivi, să știți. Din păcate Republica Moldova a călcat de mai multe ori pe aceleași greble și s-a ajuns în situația în care te uiți nu doar la vorbele foarte frumoase, ci și la faptele care trebuie să fie imediat urmate după aceste vorbe. Calitatea cooperării depinde de cine susține diversele guverne. Calitatea are înăuntru componenta legată de legitimitate, credibilitate și integritate. Nu poți să elimini aceste trei criterii importante când vorbim de un act responsabil de guvernare”, a explicat Ioniță.

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV.

Citeste tot despre: Ambasador, Daniel Ionita, relații
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3035 -0.0150%
USD USD 17.5287 -0.1464%
RUB RUB 0.2367 -0.2108%
RON RON 4.3691 -0.0252%
UAH UAH 0.6277 -0.4125%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile