Logo Realitatea.md

Ambasadorul României la Chișinău: Sunt semnale îngrijorătoare de la Banca Națională a Moldovei despre independența sa

24 Septembrie 2020, 10:40 // Economie

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, atenționează că, în Republica Moldova, nu se atestă progrese în unele domenii în procesul de implementare a reformelor. Ba mai mult, ultima perioadă, au fost înregistrate regrese, în special, în sectorul bancar. „... semnale îngrijorătoare care vin de la BNM în ceea ce priveşte funcţionarea independentă a instituţiei respective”, a dezvăluit diplomatul la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Foto simbol

„Un domeniu unde credeam că au fost făcute progrese şi un domeniu ce a trecut prin suferinţe aspre, sectorul bancar, în acest domeniu constatăm, în ultima perioadă, regrese, pentru că semnalele respective ne vin din mai multe surse, vin direct de la unii investitori strategici care au venit şi au investit cu bună-credinţă, crezând în această invitaţie şi garanţii transmise de către autorităţile R. Moldova şi crezând în misiunea lor nobilă care viza o refacere a unui sistem bancar, ce este unul esenţial pentru orice fel de stat democratic. Acum, în acest domeniu sunt anumite regrese, sunt semnale îngrijorătoare care vin de la BNM în ceea ce priveşte funcţionarea independentă a instituţiei respective, sunt semnale îngrijorătoare ce vin din partea investitorilor străini, care în loc să vedem în R. Moldova că reforma avansează în direcţia căutării şi pedepsirii celor cu adevăraţi vinovaţi de furtul miliardului, sunt de fapt, persecutaţi. Semnalul respectiv, din păcate, este transmis şi către alţi investitori străini şi nu este singurul semnal de acest gen pe care l-am primit în ultima perioadă. Astfel de chestiuni automat vor aprinde multe beculeţe în diferite cancelarii, în diferite birouri ale unor investitori străini, care vor privi cu reticenţă oportunitatea de a investi în R. Moldova”, a declarat Daniel Ioniţă.

Diplomatul susţine că un alt domeniu în care nu au fost înregistrate progrese este cel al sectorului justitiţiei: „Un alt domeniu unde, în continuare, aşteptăm progrese, domeniul care suferă cel mai mult în R. Moldova, cel al justiţiei, cu tot ce înseamnă acest domeniu, de la lupta anticorupţie la reformarea sistemului judecătoresc, la reforma magistraturii, la independenţa justiţiei, la scoaterea de sub control politic a celor care de fapt trebuie să împartă dreptatea. Au fost situaţii în care am constatat că unii au ajuns, poate, pe nedrept la închisoare, au fost situaţii când unii, poate, au fost eliberaţi pe nedrept din închisoare. Sunt unele chestiuni care automat ridică foarte multe semne de întrebare din partea României, din partea partenerilor de dezvoltare, celor care cred mai mult în viitorul european al R. Moldova decât unele dintre autorităţile R. Moldova”.

Daniel Ioniţă afirmă că un semnal de alarmă îl reprezintă şi faptul că nu s-a ajuns la un acord cu FMI, acord care trebuia discutat în luna septembrie.

„Vedem că împrumutul negociat cu FMI în vara anului curent nu a fost încă aprobat de către boardul FMI. Pentru mine, ca şi pentru alţi ambasadori, acesta este un semnal destul de important şi grav. De acest semnal ţine cont inclusiv şi UE. Acest semnal de bază a oricărui angajament financiar pe care îl ai cu UE, ca de altfel cu orice partener de dezvoltare presupune existenţa unui acord de ţară cu FMI. Pentru mine acest semnal este unul grav şi îngrijorător”, a punctat aceasta.

Oficialul a făcut referire şi la faptul că autorităţile de la Chişinău au tergiversat ratificarea Acordului de asistenţă macrofinanciară din partea UE, menţionând: „Nu este normal să semnezi în iulie un acord de asistenţă macrofinanciară cu UE şi să îl ratifici doar la insistenţele unor ambasadori la începutul lunii septembrie. Unii ambasadori au întrebat ce se întâmplă cu acest acord”.

Sunt aspecte care nu au cum să ridice semne de întrebare şi nu au cum să ne pună pe noi într-o postură de aşteptare, aşteptăm să vedem progresele care sunt dorite de cetăţeni şi progrese pe linia unor angajamente asumate de autorităţile de la Chişinău. Guvernele îşi duc la îndeplinire şi angajamentele asumate de guvernele anterioare, e vorba de nişte principii de drept internaţional, seriozitate, responsabilitate”, a conchis ambasadorul României la Chişinău.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile