Logo Realitatea.md

Ambasadorul turc acreditat la Chișinău: Nu trebuie să existe îngrijorări privind situația turiștilor aflați în Turcia. Niciun moldovean nu a avut de suferit (VIDEO)

19 Iulie 2016, 12:17 // Actualitate

În momente dificile se testează prietenia dintre popoare și Moldova a demonstrat că este o țară prietenă cu Republica Turcia. Declarația aparține Ambasadorului turc la Chișinău, Mehmet Selim Kartal, care a mulțumit pentru mesajele de suport și de condoleanțe venite din partea oficialilor moldoveni adresate guvernului turc, în cazul tentativei loviturii de stat de la finele săptămânii trecute. Diplomatul a menționat că turiștii moldoveni nu trebuie să-și facă griji întrucât acțiunile rebelilor au vizat autoritățile turce, și nici un turist moldovean nu a avut, zonele turistice fiind sub control sporit chiar dacă nu au fost implicate în conflict.

Ambasadorul turc acreditat la Chișinău a susținut o conferință de presă dedicată evenimentelor recente din țara sa pe care a început-o cu cu un minut de reculegere în memoria victimelor tentativei loviturii de stat. Acesta a informat că „în seara zilei de 15 iulie un grup al forțelor militare turce a încercat să producă o lovitură de stat în câteva orașe din Turcia, în special în Ankara și Istanbul”, iar „vinovații sau cei care au stat în spatele acestei lovituri de stat, după toate indicațiile, sunt grupul lui Fethullah Gulen care acum locuiește în Pennsylvania, SUA”.

„Această viziune este împărțită de toate grupurile politice care fac parte din Parlamentul Republicii Turce”, a adăugat ambasadorul Mehmet Selim Kartal.

Potrivit lui, conform statisticilor care exită în prezent, au decedat 60 de polițiști, 3 soldați și 145 de civili, iar în total 1491 de oameni au fost răniți, dintre care 1001 reprezentanți ai forțelor militare și 390 de oameni civili. „Când situația a 6138 de persoane din forțele de securitate au fost arestate și 755 de procurori și judecători au fost arestați, dar și 650 de persoane civile. 1500 de funcționari publici au statut de bănuit la momentul actual”, a mai precizat ambasadorul turc.

Cât ține de situația în care sunt turiștii aflați acum în Turcia, Mehmet Selim Kartal a precizat că niciunul nu a fost afectat și niciun cetățean moldovean nu a avut de suferit. „Nu ar trebui să existe nicio îngrijorare privind situația turiștilor din Turcia pentru că din toți cei reținuți după lovitura de stat sunt doar funcționari publici, cetățeni ai Republicii Turce”. „Măsurile de securitate au fost întărite, dar nu a fost declarată nicio stare de urgență până la moment. Toate stațiunile turistice, inclusiv hotelele, se află sub controlul camerelor de supravegehere. În mod special, aeroportul din Antalya se află sub control special”, a mai spus diplomatul turc.

Mehmet Selim Kartal: „În orice caz decizia le aparține, nu pot eu să decid dacă să viziteze sau nu Turcia, dar aceste acțiuni vizează autoritățile turce și nu turiștii care se află acolo. Zonele turistice cum Antalya, Bodrum, Izmir etc. nu au avut de suferit”.

Ambasadorul Turciei a precizat că nu există informații despre câți turiși sunt acum în Turcia, însă anual numărul turiștilor moldoveni care vizitează Turcia anual este de 130 de mii. Totodată, în prezent în Turcia au fost create unități speciale pentru străini, angajate special pentru a fi contactați de străinii aflați acolo și care au nevoie de ajutor. La fel, cetățenii moldoveni se pot adresa la Consultatele onorifice ale Moldovei în Antalya, Marmaris și Izmir.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0354 -0.4289%
USD USD 18.5436 0.6268%
RUB RUB 0.2405 2.4276%
RON RON 4.1489 -0.4200%
UAH UAH 0.6769 1.1960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile