Logo Realitatea.md

Amendă de peste 30 de mil. de lei pentru Avia Invest de la Consiliul Concurenței. „Absurd!”

25 Septembrie 2020, 08:12 // Economie

Compania „Avia Invest” SRL a fost sancționată de Consiliul Concurenței cu 31,63 miloane de lei. Potrivit Consiliului, amenda a fost aplicată pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilităților aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.

La scurt timp, administrația companiei a venit cu o reacție.

Foto: agora.md

Într-un comunicat de presă al Consiliului se menționează că investigația a fost declanșată la plângerea „MGH Ground Handling” SRL, companie care prestează servicii de handling la sol în Aeroportul Internațional Chișinău. De menționat că în aeroport activează doar două întreprinderi ce prestează servicii în acest domeniu: „MGH Ground Handling” SRL și „Aeroport Handling” SRL.

Comportamentul reclamat în plângere vizează acțiunile „Avia Invest” privind înaintarea neîntemeiată a acordurilor adiționale de prelungire a contractelor de locațiune pe un termen nerezonabil de 30 de zile.

În cadrul acestei investigații, s-a constatat că „Avia Invest” și „Aeroport Handling” fac parte din același grup de întreprinderi potrivit dependenței structurale și economice. Comportamentul „Avia Invest”, constatat de Consiliul Concurenței ca fiind abuziv, s-a manifestat prin impunerea inechitabilă şi nejustificată a termenului de valabilitate a contractului de locațiune întreprinderii „MGH Ground Handling”.

Consiliul Concurenței a constatat că „Aeroport Handling”, datorită legăturii cu „Avia Invest”, are acces de lungă durată (49 de ani) la infrastructura centralizată pentru prestarea serviciilor de handling la sol, potrivit contractului de concesiune.  

Consiliul Concurenței a mai constatat o practică abuzivă implementată de „Avia Invest" în raport cu „MGH Ground Handling” – aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune întreprinderilor de handling la sol. Totodată, „Avia Invest” a aplicat tarife inegale pentru prestarea serviciilor de locațiune: „MGH Ground Handling” achitând lunar un tarif pentru un metru pătrat mai mare cu 60% decât „Aeroport Handling”.

În același timp, administrația Avia Invest consideră că membrii Consiliului Concurenței a luat o decizie „absurdă și ilegală, scuipând pe practica judecătorească”. „Ne exprimăm speranța că membrii Consiliului vor reveni asupra acestei decizii ilegale și o vor anula benevol. În caz contrar, ne vom adresa din nou în instanța de judecată și suntem siguri că ni se va face dreptate”, se menționează într-o reacția făcută publică pe pagina oficială de Facebook a companiei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile