Logo Realitatea.md

Amenzi de aproape 50 de milioane de lei aplicate de Poliție pe perioada pandemiei COVID-19

11 Iunie 2020, 18:36 // Societate

Din momentul declarării stării de urgență și până în prezent, poliția a documentat 2.474 de contravenții pe marginea încălcărilor hotărârilor emise de autorități, iar amenzile aplicate depășesc cifra de 49 milioane de lei. Potrivit secretarului de stat al MAI, Sergiu Golovaci, populația nu respectă recomandările Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, în legătură cu deplasarea cu transportul public și vizitarea piețelor.

„Ne puneți în situația să aplicăm pârghiile juridice pe care le avem la dispoziție”, a spus Golovaci.

Potrivit lui, pe zi sunt documentate circa 30 de contravenții. Ieri au fost documentate 26 de persoane, dintre care 5 au fost agenți economici.

Circa 85 de carabinieri sunt prezenți în orele de vârf, în stațiile pentru transport public și monitorizează accesul pasagerilor în transport. „Când carabeinierierii nu vă vor permite să intrați în transportul public fără mască, nu vă supărați”, a spus secretarul de stat.

Acesta a reiterat că în locuri publice este interzis să te afli în grup mai mare de 3 persoane. Picnicurile și accesul copiilor pe terenurile de joacă sunt interzise.

Totodată, Sergiu Golovaci a menționat numărul mic de cetățeni care apelează 112 pentru a anunța neregularități depistate de ei în prevenirea răspândirii coronavirusului. „Dacă in starea de urgență cetățenii apelau zilnic 70 de cetățeni, la ziua de azi avem maximum 12-15 apeluri”, a spus Golovaci.

Ca urmare a controalelor efectuate s-a constatat, că o parte din agenții economici verificați s-au conformat și au întreprins masurile de prevenire și control a infecției COVID-19. Totodată, au fost depistate si unele neconformități, ca rezultat,  fiind emise 23 de hotărâri de suspendare a activității și întocmite 8 procese-verbale cu privire la contravenție, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

Potrivit directorului ANSA, Vladislav Cotici, în perioada 5-11 iunie au fost efectuate inspecții la 571 de întreprinderi - piețe și magazine agroalimentare - fiind înregistrate 248 de neconformități. Cazurile grave, 30 la număr, au fost trimise către poliție.

Secretarul de stat al MSMPS, Constantin Rîmiș a menționat că au fost emise 23 de hotărâri de suspendare a activității economice și întocmite 8 procese-verbale cu privire la contravenție, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

Polițiștii, carabinierii și salvatorii vor fi prezenți în locurile publice (străzi, parcuri, curțile blocurilor, piețe, spații de agrement și stații de transport), unde vor întreprinde un set de acțiuni de informare și verificare. La fel, Poliția va asigura verificarea respectării regimului de carantină de cetățenii reveniți de peste hotarele țării, iar în comun cu alte autorități va fi monitorizată activitatea agenților economici și a transportatorilor de pasageri.

Conform hotărârii CNESP, terenurile de joacă, zonele de agrement și terenurile sportive rămân a fi închise, iar organizarea evenimentelor mari, a petrecerilor și alte tipuri de acțiuni care presupun grupuri de oameni, sunt strict interzise. La fel, aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani în spațiile publice și părăsirea domiciliului fără necesitate stringentă este interzisă.

Subdiviziunile MAI vor monitoriza respectarea acestor măsuri, care au menirea să protejeze viața și sănătatea cetățenilor, iar cei care nu se vor conforma și vor pune în pericol sănătatea publică vor fi sancționați în baza art. 76/1 din Codul Contravențional al RM, cu amenzi de minim 22.500 lei.

Citeste tot despre: amenzi, ANSA, Cod Roșu, coronavirus, politia
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile