Logo Realitatea.md

Ana Guțu, într-un interviu din România, despre propaganda rusă și cum unele ONG-uri finanțate, inclusiv, de europeni fac rău

20 Octombrie 2020, 13:27 // Politica

Ana Guțu, secretar de stat în Guvernul României, unde conduce Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, a făcut mai multe declarații tari pentru Pressone.ro, după primul interviu publicat de sursa citată în seria „Propaganda Rusiei în România și Moldova” cu activistul Valeriu Pașa. Potrivit jurnaliștilor din România, oficiala nu ar fi fost de acord cu anumite teze și s-a referit de mai multe ori la „activitatea dăunătoare” a ONG-urilor”.

  • De ce acești ONG-iști nu se implică în politică, pentru a schimba lucrurile?

– Aveți senzația că persoanele care lucrează în ONG-uri în Republica Moldova nu sunt suficient de pregătite sau nu ajută problemele pe care le are Republica Moldova?

– În Republica Moldova s-a creat un segment de ONG-uri, cărora le pot spune „cu barbă”, fiindcă activează de peste 20-25 de ani, care sunt abonate la fondurile europene și ar trebui să contribuie la promovarea democrației participative, să contribuie la apărarea drepturilor omului, al valorilor universale europene, apărarea drepturilor minorităților și așa mai departe.

Din păcate, acest segment unionist se complace în acest confort și nu și-a asumat de exemplu niște responsabilități profesionale sau politice.

Când zic profesionale, de ce nu ar fi acești militanți din ONG-uri profesori, medici, ingineri, alte categorii care ar contribui realmente la dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova?

Sau de ce acești ONG-iști nu se implică în politică, pentru a schimba lucrurile?

Fiindcă nu este confortabil, atunci când devii politician devii neapărat ținta tuturor atacurilor, din stânga, din dreapta, din toate părțile, ținta criticilor, și nu este confortabil.

E mai bine să primești un salariu mulțumitor, care merge de la 2000 până la 5000 de euro lunar, și să te afișezi pe la toate radiourile și pe la toate televiziunile și să te dai cu părerea, că asta nu e așa, că asta trebuie să fie altfel…

Asta era de fapt obiecția mea.

  • „S-a creat în Republica Moldova o situație de paralelism între mediul funcționăresc și mediul ONG-ist”

Iar ONG-istul în loc să se implice în problemele statului, expertiza lui merge exact paralel cu ceea ce fac funcționarii. Iar funcționarul din Republica Moldova este așa cum este, cu un salariu modest de multe ori, care nu prea îi animează să facă lucruri excepționale și extraordinare. Și de fapt asta este marea, nu vreau să zic nenorocire, dar marele necaz al Republicii Moldova. 

Avem pe de-o parte ONG-uri și expertiză foarte bună, pe de altă parte avem un sistem politic democratic instituțional care nu se mișcă fiindcă nu există o comunicare între expertiza ONG-istă și implementarea de facto a ceea ce propun, de exemplu, ONG-iștii.

Această situație este cunoscută inclusiv de către toți ambasadorii din Republica Moldova, fiindcă deseori, pe fondurile europene, atunci când se face curs pentru anumite subiecte și teme, domenii de implementare, există o listă foarte scurtă de ONG-uri care devin câștigătoare ale acestor fonduri, după care le subcontractează la alte instituții, ONG-uri, experți, profesori universitari și așa mai departe.

Și nu prea mi se pare corectă această situație.

După mine, expertiza ONG-istă este bună atunci când își are efectul și rezultatul imediat. Spuneți-mi, vă rog, după 30 de ani de activitate a unui număr important de ONG-uri în Republica Moldova, care s-au ocupat de statul de drept, de democrație și așa mai departe, unde este astăzi Republica Moldova?

Este la frontiera a două lumi: pe de-o parte avem UE cu valorile ei civilizaționale și pe de altă parte avem spațiul estic post sovietic și Republica Moldova se zbate între aceste două spații și are probleme în tot ceea ce ține și de statul de drept și drepturile omului și mentalitățile sociale, care ar trebui să fie raportate la viteza timpului cel puțin, viteza timpului politic, economic, social, de care doriți. 

  • „Din păcate, din zona ONG-urilor nu întotdeauna au venit soluțiile salvatoare pentru Republica Moldova”

– Dar credeți că e responsabilitatea ONG-urilor sau responsabilitatea partidelor politice să determine genul acesta de schimbări?

– Ambele, doamnă. Și ONG-urile și partidele politice. Și o fac partidele politice. Cetățenii moldoveni, în general, toată societatea civilă ar trebui să-și bată capul și să meargă înainte.

Din păcate, din zona ONG-urilor nu întotdeauna au venit soluțiile salvatoare pentru Republica Moldova. Și voi vorbi despre fenomenul recent care vine din zona ONG-istă: fluturând drapelul luptei împotriva corupției, ONG-urile au fost cele care au influențat un curent de opinie politică.

Și anume, în Republica Moldova nu trebuie să fie importantă opțiunea geopolitică. Adică, în Republica Moldova e mai bine să ne concentrăm pe problemele noastre cotidiene, pe necesitățile materiale, pe tema corupției, și de fapt acestea ar fi ideile în jurul cărora trebuie să se construiască o așa zisă națiune civică moldovenească.

Națiunea civică moldovenească ar trebui să fie exonerată de pasiunile culturii naționale, de apartenența la o oarecare națiune, la limba vorbită, deci trebuie să fie un fel de masă aporetică, amorfă, care să-și dorească să mănânce și să doarmă bine, să trăiască într-un stat prosper, să aibă locuri de muncă, și cu asta basta! 

Voiam să vă zic că acest curent de opinie s-a înrădăcinat și astăzi este promovat și de unii politicieni, așa ziși politicieni moderni, care joacă această carte a non importanței direcției geopolitice de dezvoltare a Republicii Moldova.

Declarațiile integrale le citiți aici.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile