Logo Realitatea.md

Analişti: preşedintele Nicolae Timofti n-a reuşit să devină factorul stabilizator dintre guvernare şi opoziţie

16 Martie 2014, 13:46 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

La doi ani de la alegerea preşedintelui, analiştii politici consideră că Nicolae Timofti n-a reuşit să devină acel factor stabilizator între guvernare şi opoziţie, aşa cum promitea să devină înainte de alegeri. În timp ce unii analişti cred că Timofti nici n-a încercat să devină un factor stabilizator, asociindu-se din start drept preşedintele AIE, alţii cred că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza că PCRM nici până acum nu s-a împăcat cu gândul că Moldova are un preşedinte ales.

foto: ziarulnaţional

Analistul politic Vitalii Andrievschi este de părerea că „fiind o republică parlamentară, ne e totuna ce fel de preşedinte avem”. „Important că este pusă o bifă în drept cu preşedintele ţării”, spune el. Totuşi, continuă analistul, Nicolae Timofti nu au reuşit să devină un mediator între guvernare şi opoziţie, nu a devenit o figură care să ne reprezinte pe plan internaţional, nu a lansat nici o idee privind reglementarea conflictului transnistrean, la fel cum, în aceşti doi ani, nu a găsit nicio ocazie să viziteze auronomia găgăuză. „Aşteptările societăţii nu au fost îndreptăţite. Preşedinte avem, dar rezultate din asta foarte puţine”, a conchis Andrievschi.

Nici analistul Bogdan Ţîrdea nu este mai mulţumit de prestaţia preşedintelui. Acesta-i reproşează şefului statului că deşi a fost ales doar graţie votului socialiştilor, Nicolae Timofti, încalcă sistematic cele zece angajamente pe care a promis să le respecte pe parcursul mandatului. Acesta mai acuză şeful statului şi de faptul că „a făcut unele demersuri la limita separatismului”.

„A avut şi are un rol pozitiv la reformarea justiţiei, dar dincolo de această performanţă nu pot bifa nimic. Sincer vorbind, este cel mai slab preşedinte pe care l-am avut”, a conchis Ţîrdea.

De altă parte, cel care sare în apărarea şefului statului este analistul Anatol Ţăranu. Acesta consideră că „potenţialul creativ al preşedintelui a fost blocat de poziţia intransigentă a opoziţiei, care nu-l recunosc şi din care cauză nu poate îndeplini funcţiile de bază a unui şef de stat”.

„Pe plan internaţional, preşedintele Nicolae Timofti a cedat prerogativele guvernului, iar Republica Moldova are doar de câştigat ca urmare a acestui pas pentru că este reprezentată de diplomaţi calificaţi. Iar în transnistria nu are ce căuta pentru că teritoriul nu este controlat de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova. E chiar foarte bine că n-a mers, atât timp cât nu există un consens. Desigur, faptul că nu a ajuns în Găgăuzia este unul regretabil”, a punctat analistul politic.

Nici sociologul Doru Petruţi nu a rămas deoparte. Acesta a postat pe reţeaua de socializare facebook mesajul „Doi ani de mandat pentru Preşedintele Nicolae Timofti... 22% credibilitate (note între 7 şi 10), prestaţie ca fiind apreciată utilă 4%, intenţie de vot dacă s-ar alege direct preşedintele - sub 1%. În rest, cred că e de bine”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile