Logo Realitatea.md

Analiză: Bucureștiul este direct afectat de criza politică de la Chișinău

10 Iunie 2019, 19:26 // Actualitate

Istoricul și analistul politic din Republica Moldova, Ion Mischevca, a explicat recentele evoluții politice și geopolitice de la Chișinău și cum anume Bucureștiul ar fi bine să le perceapă în termeni realiști, scrie Antena3.ro.

”Bucureștiul este direct afectat de această criză, pentru că planurile socialiștilor și, implicit, ale Moscovei, vizează tocmai ruperea oricăror relații cu România și transformarea Republicii Moldova într-o gubernie rusească”, a subliniat Ion Mischevca.

Cum interpretăm la București recentele evoluții politice de la Chișinău? Mulți și-au manifestat deja entuziasmul pentru Maia Sandu,  felicitând-o chiar, și igorând personaje ca Zinaida Greceani sau Vasile Șova în actuala configurație de putere.

La Chișinău a avut loc o tentativă de uzurpare a puterii. Deputații din blocul ACUM (PAS și PPDA) s-au coalizat cu cei din PSRM, după ce a expirat termenul legal de trei luni (adică 90 de zile) de la validarea mandatelor. Prin urmare, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a adoptat ieri o decizie, prin care a stabilit că președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul și să stabilească data alegerilor parlamentare anticipate.

Cu toate acestea, Dodon a refuzat să conformeze prevederilor constituționale, iar deputații socialiști au încropit o alianță cu cei de la ACUM. Astfel, pretinșii proeuropeni de la PAS și PPDA au votat-o în funcția de președinte al Parlamentului pe socialista Zinaida Greaceanai, ultimul prim-ministru din perioada guvernării comuniste și cea care a amenințat tinerii care protestau în aprilie 2009 că vor fi împușcați. Mai mult ca atât, Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu la funcția de premier, deși cei doi au fost concurenți electorali în alegerile prezidențiale din 2016 și s-au poziționat ca adversari politici.

În așa-zisul Guvern condus de Maia Sandu sunt trei miniștri socialiști, printre care la Apărare este un fost torționar care a ordonat maltratarea tinerilor în comisariatele de poliție, iar ca vicepremier pe reintegrare a fost numit Vasili Șova, un vechi susținător al federalizării Republicii Moldova. Totodată, acest Parlament nelegitim a adoptat o declarație privind caracterul Republicii Moldova de "stat capturat" și a demis ilegal mai mulți șefi de instituții, printre care șeful Serviciului de Informații și Securitate, directorul Centrului Național Anticorupție și șeful Inspectoratului General al Poliției. Toate aceste hotărâri ale Parlamentului au fost contestate și apoi anulate de Curtea Constituțională.

Duminică, președintele Dodon a fost suspendat din funcție pentru că a încălcat (din nou) Constituția, iar președinte interimar a devenit premierul Pavel Filip, care a și semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pe 6 septembrie.

Materialul poate fi citit integral aici.

CITEȘTE ȘI:

Meleșcanu: Soluția pentru Moldova este întoarcerea la popor. „Nu e nicio problemă să fie alegeri anticipate în 6 septembrie”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0890 -0.2117%
USD USD 17.6890 0.2232%
RUB RUB 0.2781 -0.1795%
RON RON 3.9937 -0.2971%
UAH UAH 0.7229 0.1108%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile