Logo Realitatea.md

Andrei Pântea, primele declarații după reținere: ”E o răzbunare pentru activitatea mea personală în dosarele 7 aprilie, Pădurea Domnească...” (VIDEO)

14 Octombrie 2016, 14:22 // Societate

Fostul prim-adjunct al procurorului general Andrei Pântea, acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, își va petrece următoarele 25 de zile în izolatorul CNA, după decizia emisă ieri de Judecătoria Buiucani. Andrei Pântea a fost adus în instanța de judecată și a declarat că arestarea sa ar fi o răzbunare pentru implicarea sa în examinarea unor dosare de rezonanță. Potrivit avocaților acestuia, în spatele arestului ar sta actualul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Embed:

Andrei Pântea este acuzat că ar fi admis acum trei ani transferarea dosarelor deschise pe numele lui Grigore Karamalak, zis Bulgaru, în Federația Rusă. Acestea se refereau la banditism și trei tentative de omor. Interlopul a reușit să claseze dosarele și să-și asigure libera circulație, inclusiv în Moldova. Fostul procuror susține că acțiunile sale în privința lui Karamalak au fost legale.

Procurorul de caz a cerut un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Andrei Pântea. El susține că deține suficiente probe că, aflându-se la libertate, fostul procuror ar putea influența martorii și s-ar putea eschiva de la urmărirea penală.

”Au fost constatate la această etapă temeiurile, condițiile și riscurile necesare aplicării acestei măsuri, în special a fost constatat riscul de a împiedica la buna desfășurare a procesului în cazul aflării la libertate a invinuitului prin posibilitatea influențării martorilor care pot fi audiați, prin crearea unor acțiuni de tergiversare a urmării penale, deasemenea fiind constatat și riscul de a se eschiva de la organul de urmărire penală. Domnul Pântea a dat declarații, vina în comiterea infracțiunii nu o recunoaște”, a spus procurorul anticorupție, Alexandru Cernei.

În același timp, Andrei Pântea insistă că arestarea sa ar fi o răzbunare pentru implicarea sa în examinarea unor dosare de rezonanță. 

”Consider una ilegală, clounadă și răzbunare pentru activitatea mea personală care a fost, 7 aprilie, Pădurea Domnească, Pădurea Orheiului și alte cauze rezonabile”, a declarat Andrei Pântea jurnaliștilor.

În același timp, avocații lui Pântea declară că în spatele acestui arest ar sta actualul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

”Domnul Pântea l-a înlăturat de la funcția de procuror anticorupție cândva pentru că a făcut abuzuri pentru că a făcut colectivizmul acesta așa cum urmăriți ultimul timp 28 vameși, 20 de judecători, toți angajații Ministerului Sănătății, mulți alți vameși, deci jurisprundența nu permite răpsunderea penală în mod colectiv.

La rândul său, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a respins toate acuzațiile aduse în adresa sa și a precizat că nu gestionează dosarul Pântea- Karamalak. Morari a declarat că majoritatea persoanelor vizate în cadrul anumitor cauze intentate de Procuratura Anticorupție, afirmă că fie ar fi o răfuială politică, fie ar exista un conflict de interese. Șeful Procuraturii a precizat că niciodată nu s-a aflat în relații ostile cu fostul adjunct al procuraturii Generale. 

Amintim că Andrei Pântea a fost reținut de Procuratura Anticorupție acum trei zile după ce au fost efectuate percheziții la domiciliul său. Acesta a fost eliberat din funcție în martie 2015 și tot atunci, numit, prin ordinul procurorului general, Corneliu Gurin, în funcția de adjunct-interimar al procurorului municipiului Chișinău.

Citește și:

Fostul prim-adjunct al Procurorului General Andrei Pântea va sta 25 de zile în izolator

NOI INFORMAȚII despre reținerea lui Andrei Pântea: Acasă la acesta au fost făcute percheziții și găsite documente cu privire la Grigore Karamalak

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile