Logo Realitatea.md

Andrei Tranga, învinuit de șantaj și trafic de influență! Detaliile oferite de procuror. Avocat: Se urmărește preluarea afacerii sale

14 Mai 2019, 17:19 // Societate

Omul de afaceri Andrei Tranga, proprietarul rețelei de restaurante ”Andy's Pizza” și ”La Plăcinte”, reținut pentru șantaj, este învinuit, de fapt, în două cauze penale. Mai exact, pentru trafic de influență și șantaj. Declarațiile au fost făcute de procurorul de caz, Vasile Golban. Potrivit acestuia, Tranga și alte persoane l-ar fi șantajat pe omul de afaceri Viorel Varzari, cu scopul de a-i lua întreprinderea SRL „Molinart Grup”, care valorează 10 milioane de euro. De asemenea, Andrei Tranga, ar fi pretins de la același Viorel Varzari sume de bani, sub pretextul că ar avea influență asupra unor factori de decizie din procuratură, pentru a-l scăpa de un dosar în care este învinuit de abuz în serviciu. Mai mult, Tranga ar fi primit chiar o parte din bani - ar fi vorba de cel puțin 30 de mii de euro.

Foto: realitatea.md

”Sunt pornite două cauze penale de către procurorii PCCOCS și anume pe faptul de șantaj, în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat, precum și pe faptul de trafic de influență de asemenea de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. A fost șantajată persoana declarantă, a cărui identitate în mass-media este cunoscută, se numește Varzari Viorel”, a precizat procurorul Vasile Golban.

Potrivit procurorului, Varzari ar fi fost șantajat prin scheme infracționale puse la cale de cele cinci persoane reținute (n.r. inclusiv Tranga), precum și de persoane din Rusia și Italia. Mai exact, acestea ar fi deținut informații cu care l-ar fi șantajat pe Varzari pentru ca ultimul să le predea afacerea de milioane cu titlu gratuit..

Cât privește cauza penală pentru trafic de influență, se presupune că Andrei Tranga ar fi pretins de la Viorel Varzari sume deosebit de mari, pentru a-l ajuta să scape de arest, pretinzând că are influențe în procuratură. 

”Grupul criminal pretindea suma de 730 de mii de euro. Infracțiunea a fost comisă în perioada 2016, iar cea de trafic de influență din martie până în prezent”, a menționat Golban. 

Astăzi, Andrei Tranga a fost adus în fața magistraților Curții de Apel care au respins recursul avocaților săi împotriva plasării sale în arest preventiv pentru 30 de zile. Magistrații l-au declarat nefondat.. Inculpatul a fost prezent în sala de judecată, însă nu a putut vorbi cu presa. Procesul a fost închis.

După ședința de judecată, Ion Dron, avocatul lui Andrei Tranga, a declarat că clientul său spune că e nevinovat și că, în acest mod, cineva ar încerca să îi ia lui afacerile. Nu a dat nume însă.

”Tranga Andrei a fost reținut la 16 ore de la denunțul făcut de către persoana care l-a făcut, nu vreau să îi numesc numele că nu îl cunosc exact. Fiind în arest, nu știu la domiciliu, sau în arest preventiv, a făcut un denunț și în 16 ore a fost arestat. Despre care probe putem vorbi? Și dosarul penal a fost intentat exact după acel denunț. Când au reușit să adune aceste probe?”, a spus Dron.
 
”Cea mai principală pistă este că se urmărește preluarea afacerii”, a adăugat avocatul Ion Dron.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile