Logo Realitatea.md

Andrian Candu: „Îl putem învăța pe Trump să lupte împotriva Rusiei lui Putin”

22 Aprilie 2018, 12:13 // Politica

Republica Moldova l-ar putea învăța pe președintele SUA, Donald Trump, să lupte înpotriva președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Asta pe motiv că are o experiență vastă la acest capitol. Despre aceasta președintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit pentru o publicație americană „Newsweek”

„Aici, în estul Europei, în umbra Rusiei, urmărim descoperirea treptată a interferenței Rusiei cu politica americană îndeaproape. Cum fac Statele Unite, cea mai mare putere a lumii, o astfel de intruziune?

Ne-am ocupat de intruziunea Rusiei de ani de zile de la destrămarea Uniunii Sovietice - și ne adaptăm în mod constant și găsim noi modalități de a împinge această influență nejustificată. După ce mi-am găzduit, recent, omologii din Ucraina și Georgia pentru o conferință de securitate, pot spune cu încredere că sprijinul occidental este mai critic decât oricând”, susține Candu.

Potrivit lui, cele mai mari diferențe dintre situația noastră și Washingtonului sunt proximitatea Rusiei față de noi și prezența militară fizică rusă. Este o amenințare semnificativă și mereu prezentă a faptului că apetitul vecinului nostru pentru pământ va crește. Numai în Moldova, Rusia controlează 11% din teritoriul nostru cu ocupația de zeci de ani a Transnistriei. Dacă ar fi fost Statele Unite, ar fi aproape echivalent cu trupele rusești care dețin Texas și California.

„De asemenea, vorbim aceeași limbă ca vecinul nostru hegemonic. În Moldova, majoritatea cetățenilor noștri vorbesc atât limba rusă cât și limba română (cu dialectul Moldovei), iar 75% din programele noastre de televiziune provin din Moscova. Dacă trolii ruși erau destul de buni la păcălirea americanilor vorbitori de engleză, ei sunt chiar mai buni în limba lor maternă. Ca răspuns, Parlamentul nostru a interzis propaganda rusească și dezinformarea rusească de la anumite posturi de radio rusești deasupra undelor din Republica Moldova. Este un pas important în dezrădăcinarea influenței Rusiei asupra politicilor și populației noastre. 

De asemenea, continuăm să împingem spre vest ambițiile și parteneriatele noastre, dezvoltând în același timp o relație constructivă, bazată pe respect cu Rusia. Nu ne vom putea desprinde complet de Rusia din punct de vedere cultural, politic sau economic, dar ne concentrăm pe aprofundarea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană, NATO (prin Programul Parteneriat pentru Pace) și Statele Unite”, a subliniat speakerul Parlamentului.

Acesta a menționat că Statele Unite au instituții puternice democratice construite 200 de ani în urmă, care i-au permis să se ocupe metodic de incursiunile Rusiei. Democrația noastră, însă, datează la doar 1991, deci instituțiile noastre nu sunt la fel de fragede. Cu toate acestea, datorită acestui deficit, suntem capabili să facem pași mari în scurt timp. Acestea sunt măsuri care ne vor ajuta să devenim o țară mai bună, mai prosperă, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de momentul în care ne vom integra cu succes în structurile UE și NATO. Încă privim spre Statele Unite pentru inspirație și asistență și asta nu se va schimba niciodată.

„Statele Unite au nevoie rareori de lecții din țări la fel de mici ca ale noastre, dar având în vedere amenințările comune și apropierea Moldovei de aceasta, poate că putem ajuta. În timp ce SUA continuă să rezolve amenințarea Rusiei față de democrația sa, noi suntem pe linia întâi pentru campania hibridă a Rusiei de influență și însămânțare a discordiei. Moldova, Ucraina și Georgia susțin o cooperare mai strânsă cu partenerii noștri occidentali de a împărtăși informații și de a lupta împotriva acestei amenințări comune”, a conchis Andrian Candu. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.0000%
USD USD 17.8856 0.0000%
RUB RUB 0.2723 0.0000%
RON RON 4.1887 0.0000%
UAH UAH 0.7156 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile