Logo Realitatea.md

Andrian Candu, despre cei 7 cetățeni turci: Dosarele sunt încă de prin anul '98, nu are legătură cu actuala conducere a Moldovei sau a Turciei (VIDEO)

08 Septembrie 2018, 17:44 // Societate

Președintele Parlamentului Andrian Candu susține că dosarele pe numele celor șapte cetățeni turci, declarați indezirabli pe teritoriul Republicii Moldova, au fost intentate încă de prin anii '97 -'98 și că acestea nu au legătură cu actuala guvernare a Republicii Moldova și a Turciei. Candu susține că în aceste dosare figurează alte 47 de nume, dintre care 18 persoane au fost declarate indizerabile, și respectiv, șapte au fost expulzate din țară.

Președintele Legislativului a făcut declarațiile după audierile parlamentare la acest subiect. La raport au fost chemați reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). 

Andrian Candu a declarat că în ultimii patru sau cinci ani s-au făcut până la 70 de expulzări de acest gen 

„SIS, pe tot parcursul acestor ani, a conlucrat cu serviciile speciale din alte state, dar aceste proceduri nu s-au declanșat la cererea serviciilor secrete turcești”, a precizat președintele Parlamentului.

De asemenea, Candu spune că în ultimele două zile, au fost organizate o serie de proteste la ambasadele Republicii Moldova din SUA, Canada și șase state europene, iar în unele cazuri a fost necesară sistarea temporară a activității misiunilor diplomatice, la recomandare autorităților din aceste state, pentru siguranța angajațior și a sediilor ambasadelor. 

Ce ține de activitatea Liceelor Orizont, președintele Legislativului susține că aceasta nu a fi afectată.

„Subiectul legat de cei șapte cetățeni turci este unul sensibil pentru că sunt angajați ai unui liceu de prestigiu. Autoritățile Republicii Moldova au primit în repetate rânduri solicitări legate de închiderea Liceului Orizont, însă de fiecare dată am răspuns că acestea nu vor fi închise atât timp cât sunt respectate legile Republicii Moldova (...). Nu putem vorbi de vreun pericol de sistatrea activității liceelor”, a declarat Andrian Candu.

În prezent, în cadrul liceelor Orizont studiază peste 1000 de elevi și activează peste 300 de profesori.

Amintim că, șapte cetățeni ai Turciei, angajați ai liceelor Orizont din municipiul Chișinău, au fost declarate persoane indizerabile și au fost expulzate din Republica Moldova. Operațiunea este condusă de Serviciul de Informații și Securitatea (SIS). Potrivit reprezentanților SIS, cei șapte cetățeni turci sunt suspectați că ar avea legătură cu o grupare teroristă islamică. 

VEZI ȘI:

UPDATE! Operațiunea SIS: Șapte cetățeni străini au fost expulzați din Republica Moldova (VIDEO)

Ghilețchi cere explicații de la SIS: „Straniu că 25 de ani, acești cetățeni străini au activat aici fără a fi avertizați sau învinuiți de activități ilegale”

Dodon, după operațiunea SIS: „Au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”

Cazul celor șapte cetățeni, vizați în operațiunea SIS: Colegi, rude și prieteni - la Aeroportul Internațional Chișinău

Johannes Hahn, comisar european, cu un mesaj către conducerea Republicii Moldova în cazul cetățenilor turci

Răspunsul CEDO în cazul cetățenilor turci vizați în operațiunea SIS (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile