Logo Realitatea.md

Andrian Candu a avut o întrevedere cu președinta Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene. Subiectele abordate

19 Octombrie 2018, 13:43 // Actualitate

Evoluțiile din Republica Moldova și situația din regiune privind asigurarea securității și stabilității au fost discutate în cadrul întrevederii președintelui Parlamentului, Andrian Candu cu președinta Adunării Parlamentare a NATO, Rasa Jukneviciene.   

Foto: parlament.md

Andrian Candu a menționat că AP NATO reprezintă un partener important pentru Republica Moldova și a mulțumit pentru susținerea acordată de-a lungul timpului.

”Prioritar pentru Republica Moldova este consolidarea capacităţilor de securitate şi apărare ale ţării pentru a răspunde provocărilor existente. Totuși, cea mai mare provocare rămân a fi alegerile parlamentare de anul viitor, iar obiectivul nostru este să avem o guvernare proeuropeană. Regretabil că astăzi n-am reușit introducerea în Constituție a vectorului de integrare europeană”, a declarat Andrian Candu.

În cadrul discuțiilor, speakerul s-a referit la acțiunile interne și externe desfășurate de Republica Moldova în vederea consolidării capacităților de securitate și apărare, atât la nivel național, cât și regional. Este vorba despre actele legislative aprobate de Parlament pentru a consolida securitatea energetică a țării, a lupta cu propaganda rusă și știrile false, a consolida securitatea informațională. Andrian Candu a precizat că Parlamentul a aprobat Strategia națională de apărare și Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei naționale de apărare pentru anii 2018–2022, elaborată cu suportul experților NATO. 

Totodată, a fost creată Adunarea Interparlamentară Republica Moldova – Ucraina – Georgia, care s-a convocat în prima ședință la începutul lunii curente și în cadrul căreia Andrian Candu a lansat inițiativa creării unei platforme trilaterale pentru schimb de informații și contracararea amenințărilor de tip hibrid între cele trei țări.

La rândul său, Rasa Jukneviciene a încurajat autoritățile să implementeze noi proiecte care ar spori vizibilitatea  Republicii Moldova în cadrul AP NATO și a îndemnat la conjugarea eforturilor pentru identificarea unor soluții viabile la provocările existente. 

Președinta Adunării Parlamentare a NATO, Rasa Jukneviciene  efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 17 – 19 octombrie. Rasa Jukneviciene este al doilea Președinte al AP NATO care vizitează Republica Moldova.

Adunarea Parlamentară a NATO reuneşte, în prezent, parlamentari din cele 29 state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din 1994. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 -0.3264%
USD USD 17.9087 0.1650%
RUB RUB 0.2800 0.0000%
RON RON 4.2325 -0.3109%
UAH UAH 0.6671 -0.4477%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile