Logo Realitatea.md

Andrian Candu, către Maia Sandu: ”Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări”

07 Noiembrie 2018, 14:01 // Politica

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu a solicitat să fie auditată în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog” într-o ședință cu ușile deschise. Aceasta a scris pe pagina sa de Facebook că refuză să ofere declarații în fața comisiei în cadrul unei ședințe închise. O reacție din partea președintelui Parlamentului nu a întârziat să apară, astfel că Andrian Candu a venit cu câteva argumente de ce audierile au loc în cadrul unei ședințe cu ușile închise.

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu menționează: ”Așa-numita Comisie de anchetă care investighează presupusa finanțare ilegală a PAS, aducând drept unică probă participarea mea la un eveniment public în Parlamentul European, la invitația unor membri importanți ai PE, a decis să mă invite la audieri închise.

Organizarea unei ședințe închise arată că Parlamentul nu este interesat nici să afle adevărul, nici să asigure dreptul oamenilor la informare. Dacă parlamentarii ar fi interesați de adevăr, ar organiza audieri publice, cu prezența presei, așa încât cetățenii Republicii Moldova să fie informați plenar. Minciunile lansate premeditat în public despre finanțarea PAS, inclusiv de către deputați în Parlamentul Republicii Moldova, trebuie deconspirate tot în Parlament și tot public, pentru că oamenii au dreptul să afle adevărul. Solicit să fiu chemată într-o ședinţă publică, pentru a mă adresa tuturor cetățenilor, dar nu într-o ședinţă închisă, în fața unei comisii compuse din reprezentanți loiali ai regimului Plahotniuc-Dodon”.

Andrian Candu susține că această comisie de anchetă va prezenta anumite informații confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate, iar acest lucru poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise.

Speakerul a dat asigurări că discuția va fi înregistrată conform legii și va fi redată în raportul final, urmând ca publicul sa fie informat complet și corect.

”Doamna Maia Sandu, faceți asta pentru a evita să vă fie puse întrebări bazate pe probele acumulate? Pentru că știți că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare.

Probabil că juriștii dvs și-au făcut bine treaba și v-au spus că legal, comisia nu vă poate prezenta informațiile public și condiționând participarea Dvs cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea. Vă confirm, așa este, dacă acesta vă este scopul.

Vă comunic însă că potrivit uzanțelor și procedurilor legale, Comisia de anchetă este obligată să vă prezinte informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate. Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar (și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context), care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități.

În cazul în care ședința se va face deschisă, colegii parlamentari, membri ai Comisiei de anchetă, ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. Poate asta și vreți?

Puneți comisia într-o situație delicată: fie vă audiază în ședință deschisă și nu vă prezintă probele acumulate pentru a răspunde la întrebări, fie nu vă poate audia pentru că ați găsit un fals pretext să nu vă prezentați.

Comisia de anchetă este obligată, însă, să vă prezinte informațiile acumulate și să vă adreseze întrebări pe marginea acestora, astfel încât informațiile să fie cât mai complete, iar dumneavoastră să aveți posibilitatea să vă spuneți opinia. Discuția va fi înregistrată conform legii și va fi redată în raportul final, urmând ca publicul sa fie informat complet și corect.

Dacă nu aveți nimic de ascuns, dacă nu invocați aceste pretext din motive care țin de dorința dumneavoastră de a evita să vă prezentați la audieri, ar fi corect să vă prezentați la aceste audieri, să răspundeți la întrebări și apoi aveți toată libertatea să faceți declarații la presă, inclusiv să criticați activitatea acestei comisii, dacă ceva nu vi s-a părut în regulă. Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări.

Și în final aș vrea să vă asigur că eu personal voi depune tot efortul necesar, după finalizarea anchetei, ca raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că audierile planificate pentru săptămâna curentă au fost amânate.

Realitatea.md amintește că la începutul lunii octombrie, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației "Dialog Deschis" și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice.

Comisia de anchetă urmează să prezinte un raport în plenul Parlamentului și să vină cu recomandări.

În ședința de săptămâna trecută, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de prezentare a raportului Comisiei de anchetă.

VEZI ȘI:

Primele informații colectate de comisia parlamentară de anchetă pe cazul „Open Dialog”

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile