Logo Realitatea.md

Andrian Candu, despre situația post-electorală din Chișinău: Deciziile instanțelor pot fi discutate, dar trebuie executate

29 Iunie 2018, 15:11 // Actualitate

Deciziile instanțelor de judecată au surprins clasa politică din Chișinău și partenerii noștri de peste hotare. Totuși, deciziile instanțelor pot fi discutate, dar trebuie executate. Vom analiza legislația electorală și relația acțiune-sancțiune pentru ca pe viitor să nu mai avem astfel de cazuri.

Foto simbol

Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Andrian Candu, aflat în vizită în Statele Unite. Potrivit lui, dacă instanța și-a motivat decizia în baza unei legi, atunci ar trebui să fie analizată legislația.

”În situația în care există loc de interpretări la tot ce înseamnă comportamentul candidaților în ziua tăcerii și la capitolul agitație electorală, probabil este cazul să revenim și să facem schimbări, astfel încât asemenea situații să nu se repete. Am discutat subiectul cu partenerii americani, care sunt gata să ne acorde suport și expertiză, inclusiv pentru reglementări ale rețelelor de socializare”, a spus Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a menționat că a agreat cu primul ministru acțiuni pe dimensiunea guvernamentală și cea parlamentară. ”Cel mai probabil vom crea un grup de lucru în Parlament ca să analizăm legislația electorală și situația creată după alegerile noi din capitală, precum și să venim cu soluții de modificare a legislației, astfel încât să existe claritate în normele ce vizează agitația electorală și relația acțiune-sancțiune”, a spus Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a comentat situația post electorală din Chișinău și la o dezbatere publică organizată de Atlantic Council pentru președinții parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina.

Amintim că tot azi, premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Jusiției să facă o analiză a legislației electorale, în urma deciziei Curții Supreme de Justiție de a nu valida alegerile locale noi din Chișinău. Acesta susține că e necesar să se înțeleagă ce prevederi ale legii au determinat magistrații să ia o asemenea decizie și cât de relevante sunt aceste prevederi. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile