Logo Realitatea.md

Andrian Candu, încrezător că Parlamentul, în comun cu Guvernul, va reuși să aducă rezultate în beneficiul cetățenilor (VIDEO)

08 Februarie 2018, 23:09 // Actualitate

Speakerul Andrian Candu se arată încrezător că Parlamentul împreună cu Guvernul va reuși să ducă până la capăt ceea ce s-a început anii precedenți, iar toate acțiunile întreprinse în comun vor aduce beneficii cetățenilor Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii ”Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. 

”Sunt sigur că Parlamentul împreună cu Guvernul vom reuși să ducem până la sfârșit ceea ce am început anii precedenți. Tot ceea ce noi ne-am propus cu siguranță va aduce rezultate. Vom duce până la sfârșit acest mandat ca să reușim”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a trasat prioritățile și planul legislativ pentru anul 2018: ”Transformările pe care le dorim e să prelungim acţiunile întreprinse anul trecut: perfecţionarea legislaţiei, ceea ce ţine de sistemul bancar, sectorul energetic este o prioritate, mediul de afaceri şi forma regulatorie, legislaţia audiovizualului, cooperarea cu societatea civilă, reforme în domeniul justiţie. Sunt şi elemente noi ce ţin de domeniul social: majorări de salarii, programul prima casă, locuri de muncă, lupta împotriva corupţiei. Cetăţenii aşteaptă de la noi o calitate a legilor”.

Andrian Candu a vorbit și despre sincronizarea dintre Guvern şi Parlament: 

”În şedinţa de marţi dintre Parlament şi Guvern au fost discutate unele priorităţi ale Guvernului pe care ei se vor concetra, iar ulterior voi veni în Parlament. Pentru prima dată în acest an ministrul Finanţelor a spus că vor veni cu proiectul bugetului pentru anul 2019 în luna iunie în Parlament. Ceea ce înseamnă că la nivel de previziuni de muncă în luna iunie vom şti ce forţe trebuie să concentrăm pentru acea perioadă. Până atunci trebuie să avem discuţii cu Curtea de Conturi, cu Inspectoratul Fiscal, cu Vama să vedem care sunt încasările, dar şi multe alte lucruri. Asta înseamnă cu o jumătate de an înainte să aprobăm legea bugetului, lucrile acestea se fac şi din punct de vedere electoral ca să nu o facem prin noiembrie când va exista competiţia politică şi poate să îţi piardă din calitate şi însăşi din elementul democratic al dezbaterilor, pe de altă parte e foarte bine ca să îţi programezi resursele financiare pe viitor, pentru un an sau pentru doi. Este o chestiune de sincronizare, timp, resurse, calitate, iar acesta este doar un exemplu. Noi am intrat în unele angajamente cu partenerii noştri de dezvoltare: Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială. Sunt programe care sunt agreate cu ei şi sunt procese de evaluare pe care noi ne-am propus să le îndeplinim”, a menționat Candu. 

Emisiunea cu participarea președintelui Parlamentului, Andrian Candu poate fi urmărită mai jos: 

CITEȘTE ȘI:

Și-au trasat obiectivele de bază pentru anul 2018. Ce reforme își propune Guvernul și Parlamentul să realizeze pe parcursul acestui an (VIDEO)

Parlamentul și Guvernul își propun să voteze legea bugetului pentru anul 2019 până la sfârșitul acestei sesiuni (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile