Logo Realitatea.md

Andrian Candu, la Berlin: Avem nevoie de o strategie de țară, care să fie „cartea de căpătâi” a oricărui guvern

15 Decembrie 2019, 10:47 // Politica

Moldova are nevoie de o strategie de țară, o „carte de căpătâi” a oricărui guvern, pentru ca țara noastră să aibă un viitor clar. Este poziția exprimată la Berlin de către fostul președinte al Parlamentului, deputatul democrat Andrian Candu, în cadrul unei conferințe la care s-a discutat despre Republica Moldova.

foto: pdm.md

Concluzia a fost făcută în urma discuțiilor privind provocările pentru dezvoltarea economică, impactul migrației, dar și privind alimentarea cu energie a țării noastre.

Participanții au conchis că pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova este nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri, care încă se confruntă cu probleme birocratice și supra reglementare, modernizarea infrastructurii rutiere, dar și soluționarea problemei deficitului de capital uman. Pentru aceasta, se impun măsuri urgente, care trebuie luate în paralel, în sistemul de educație, servicii medicale, măsuri de susținere a tinerilor, creșterea nivelului de trai, stabilitate politică, care să ofere încredere cetățenilor.

În același context, s-a discutat despre necesitatea unui concept larg de dezvoltare a agriculturii și de livrare a produselor cu valoare adăugată, dar și despre valorificarea altor sectoare care ar contribui la o economie bazată pe producție și nu pe consum: energia regenerabilă, turism și servicii financiare.

La capitolul securității energetice, cei prezenți au accentuat importanța  accelerării interconectării energetice cu România, diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale și extinderii gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău.

Participanții au constatat că cel mai important pas pentru modernizarea economiei Republicii Moldova s-a făcut prin semnarea Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană (DCFTA).

Pe 13 și 14 decembrie, la Berlin, a avut loc un workshop internațional organizat de Sudosteuropa-Gesellschaft, la care au participat experți de nivel înalt, politicieni și reprezentanți ai societății civile, pentru a discuta despre provocările și perspectivele de viitor ale țării noastre.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile