Logo Realitatea.md

Andrian Candu răspunde criticilor reformei fiscale și explică care sunt beneficiile pachetului de legi: „Nu va tăia nimic din bugetul statului!” (VIDEO)

01 August 2018, 13:01 // Politica

Președintele Parlamentului Andrian Candu a explicat în detalii motivele pentru care guvernarea a decis să propună reforma fiscală. Acesta a subliniat că această reformă nu va tăia nimic din bugetul statului, ba din contra, îl va mări. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă. 

Foto: Realitatea.md

„Atât declararea voluntară a bunurilor, cât și noua reformă fiscală, care vine cu noi abordări ce țin de mediul de afaceri și de impozitarea persoanelor fizice și majorarea scutirilor personale, toate acestea la pachet vor aduce beneficii atât cetățenilor, oamenilor de afaceri, dar și sistemului economic în mare parte și bugetului. Statul nu urmează să piardă nimic, statul urmează să încaseze”, a declarat Candu. 

Potrivit lui, Republica Moldova are suficiente resurse financiare ca să țină piept reformei fiscale.

„Noi avem suficiente resurse financiare, ca și încasări în buget, ca să ținem piept la reformele care le-am făcut noi legate de scăderea de impozite, ca să nu tăiem din beneficiile care au fost programate. Deci, avem destule resurse ca să inițiem acea reformă fiscală”, susține președintele Legislativului.

Întrebat cum va încerca guvernarea să convingă Fondul Monetar Internațional (FMI) că această reformă a fost propusă cu buna intenție, Candu a declarat că FMI nu va putea veni cu o misiune de evaluare în Moldova, deoarece actualul Parlament e pe final de mandat. 

„În ceea ce ține de scăderea impozitelor, reducerea impozitului de la 18% la 12% sau rata unică de impozitare, subiectele respective au fost discutate cu reprezentanții de la FMI. Se așteaptă să se facă o analiză deja pe cifre și nemijlocit pe tot ceea ce înseamnă încasări bugetare versus chetuieli. Datorită faptului că Parlamentul se află la ultimul an de mandat, FMI nu va veni cu o misiune de evaluare și nu va fi nici un fel de plată”, a subliniat Andrian Candu.

Realitatea.md amintește că recent, Parlamentul a votat un pachet legislativ destinat stimulării mediului de afaceri prin reducerea fiscalității și introducerea unor facilități în derularea activității economice, ce a stârnit mai multe critici. 

VEZI ȘI:

Peter Michalko: Legea amnistiei fiscale este incompatibilă cu reformele inițiate în R. Moldova

Ambasada SUA în Moldova comentează legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală, aprobată de deputați

Parlamentul a adoptat, în lectură finală, proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală

Declarația Reprezentantului FMI în Republica Moldova cu privire la amnistia capitalului aprobată azi în Parlament

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile