Logo Realitatea.md

Angajament de promovare a egalităţii de gen! Zeci de instituții media au semnat azi documentul în cadrul unui eveniment public - GALERIE FOTO, VIDEO

19 Septembrie 2016, 17:47 // Societate

32 de instituții media din Republica Moldova au semnat azi, în cadrul unui eveniment public, un angajament privind egalitate de gen. Astfel, jurnaliștii din țara noastră își propun să asigure și să promoveze echilibrul de gen în materialele pe care le realizează, contribuind astfel la îmbunătățirea stării de lucruri în acest domeniu.

Realitatea.md de asemenea a semnat acest angajament.

Semnarea angajamentului vine după ce, timp de aproape un an, 30 de instituții de presă au participat la ”Programul de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen”, realizat de API în cadrul Programului ONU ”Femeile în Politică”, finanţat de Guvernul Suediei și în cadrul căruia jurnaliștii au beneiciat de de instruiri și asistență. 

Tot azi, s-au făcut totalurile programului, care au arătat că deși discrepanța în materialele de presă se păstrează, totuși ponderea femeilor a crescut cu 7% în perioada monitorizată, 10 septembrie 2015 - 10 mai 2016.

Participanților la program le-au fost înmânate diplome.

Petru Macovei, director executiv API, a subliniat că după încheierea Programulul de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen, trebuie să ne luăm câte o temă pentru acasă.

”Nu suntem țara cu cele mai frumoase rezultate, dar nici cele mai proaste. Trebuie să mergem înainte, să nu ne oprim la mijloc, să ne luăm câte o temă pentru acasă, deoarece orice program trebuie să aibă o sustenabilitate, adică să aibă niște piloni pe care se bazează activitatea de mai departe”, a specificat Macovei.
 
Prezentă la eveniment, vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a declarat că egalitatea de gen este unul dintre drepturile fundamentale pentru care trebuie să luptăm. 
 
”Chiar dacă am votat în Parlament Legea cotelor de gen, un rol important în promovarea femeilor și educația publicului îl are mass-media. Societate nu-și va schimba comportamentul și mentalitatea îndată după intrarea în vigoare a legii, dar cei care pot ajuta la această schimbare sunteți voi, jurnaliștii”, a subliniat Palihovici.
 
Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici este foarte important pentru asigurarea echilibrului de gen. Vrem să creăm bune practici și să le distribuim, oferind exemplul instituțiilor media care au semnat astăzi acest angajament”, a subliniat Asya Varbanova, consilieră tehnică principală în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”.
 
Tot azi, a fost lansat Ghidul „Echilibrul de gen în produsele mediatice”, care îi are drept autori pe Ion Bunduchi și Loretta Handrabura.
 
URMĂRIȚI AICI EVENIMENTUL VIDEO!
 
Redacţiile care au semnat angajamentul „Mass-media pentru egalitate de gen” sunt:
 
Mass-media audiovizuală – TV 7, Moldova 1, Radio Moldova, SorTV, Radio Orhei, Media TV, Noua Televiziune de Sud, Drochia TV, Radio Chişinău, Radio Moldova Tineret;
 
Presa scrisă – Jurnal de Chişinău, Natura, Vocea Poporului, agenţia de ştiri IPN, Cuvântul, Gazeta de Sud, Glia Drochiană, Observatorul de Nord, Unghiul, SP, Gazeta Satelor;
 
Presa on-line – Gagauzinfo.md, Realitatea.md, Ziuadeazi.md, Unimedia.info, Everydayjournalism.md, Ialovenionline.md, Rasputin.md, Stirilocale.md, Trm.md, Diez.md, Zugo.md.

 

 

 

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9619 0.2516%
USD USD 18.2258 0.7635%
RUB RUB 0.2334 0.9079%
RON RON 4.1351 0.4055%
UAH UAH 0.6569 1.6716%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile