Logo Realitatea.md

Angajații de la Vamă, supuși unui test riguros! A demarat o amplă verificare

22 Mai 2019, 20:10 // Societate

Serviciul Vamal demarează o amplă evaluare a cunoștințelor tuturor angajaților din sistem. Evaluarea va fi făcută prin intermediul unor teste grilă pe calculator, cu generarea automată a rezultatelor testării.

Foto: customs.gov.md

Conform conceptului stabilit, procesul de evaluare va fi constituit din trei etape. La prima etapă vor fi evaluați angajații posturilor vamale, după care, va urma cea de-a doua etapă, în cadrul căreia vor fi testați funcționarii subdiviziunilor de specialitate din subordinea celor trei birouri vamale. Evaluării vor fi supuși și funcționarii din cadrul Aparatului Central al instituției. Nivelul de pregătire profesională al acestora va fi verificat în cadrul celei de-a treia etape.

Prima sesiune de evaluare a avut loc în dimineața de ieri, la sediul biroului vamal Nord. Evenimentul a fost deschis de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

În intervenția sa, șeful Vămii a subliniat necesitatea asigurării unui nivel înalt de pregătire profesională, care este imperativ pentru sporirea eficienței. „Indiferent de progresul tehnologic, trebuie să recunoaștem importanța factorului uman. Reformele trebuie și pot fi implementate doar cu specialiști bine pregătiți, care conștientizează necesitatea perfecționării profesionale continue. Această evaluare face parte din setul de măsuri pe care le-am identificat pentru verificarea eficienței fiecărui funcționar vamal și implicit, sporirea motivației. După cum am mai menționat și anterior, salariul fiecărui angajat va fi calculat în funcție de rezultatele înregistrate”, a precizat Vitalie Vrabie.

În acest context, amintim că, începând cu luna viitoare, sporul pentru performanță și cel cu caracter specific vor fi calculate, inclusiv, în baza avizelor subdiviziunilor responsabile de monitorizarea executării sarcinilor trasate și implementării recomandărilor formulate în urma misiunilor de audit intern și extern.

Testul este format din 355 de întrebări cu patru variante de răspuns, fiecărui participant revenindu-i, în mod aleatoriu, câte 50 de întrebări diferite. Tot în scopul neadmiterii fraudării rezultatelor, sălile unde se va desfășura evaluarea vor fi sigilate și supravegheate video. Totodată, procesul va fi monitorizat neîntrerupt și de către specialiști IT și ofițeri ai securității interne. De asemenea, toate înregistrările video vor fi stocate și verificate, în eventualitatea contestării rezultatelor de către vreun angajat.

Rezultatele obținute vor influența atât mărimea salariului, cât și oportunitățile de promovare în funcție sau în grad. În același timp, candidații care nu vor susține testul riscă să fie excluși din sistem.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”