Logo Realitatea.md

Angajatul unei companii de telecomunicații a murit după ce a urcat pe un stâlp electric, s-a electrocutat și a căzut pe un șopron

16 Iulie 2020, 11:55 // Societate

Un bărbat a murit recent în urma electrocutării și căderii de la înălțimea de 2 metri pe un șopron, în localitatea Costești, raionul Ialoveni. Acesta s-a dovedit a fi angajat al unei întreprinderi de telecomunicații, ce efectua lucrări la cablul de telecomunicații (cablu TV) amplasat pe pilonul liniei electrice 0,4kV, care era montat în suspendare comună cu linia electrică aeriană.

foto simbol

Conform investigației efectuate de Premier Energy, s-a stabilit că trei angajați ai întreprinderii de telecomunicații au avut sarcina de a soluționa deranjamentele TV în urma plângerii de la consumatori. „Ajunși la pilonul respectiv, au montat scara de aluminiu pe pilon și accidentatul s-a urcat pe scară la o înălțime de aproximativ 2 m de la suprafața solului și cu mâna dreaptă a extras conexiunea TAP din sticla de protecție (de plastic) contra ploii. La un moment dat, colegul de serviciu a accidentatului a auzit strigătul accidentatului și a văzut cum acesta a căzut jos pe șopronul din preajma pilonului, de la o înălțime aproximativă de 1,5 m”, se arată într-un comunicat al companiei.

În urma investigației, s-a constatat că conexiunea TAP se afla sub tensiune monofazică de 228 V, iar sursa de tensiune a fost depistată în podul casei unui consumator din preajma pilonului LEA-0,4kV, unde conexiunea TAP era în contact cu conductorul fazic a rețelei interne din proprietatea consumatorului, a cărei izolație era deteriorată.

Astfel, cauzele care au condus la accidentare sunt:

  • Inițierea lucrărilor în liniile de telecomunicații (în cazul dat cablu TV) fără a verifica lipsa de tensiune în linia de telecomunicații.
  • Lipsa conștientizării la justa valoare de către persoane a pericolului ce-l prezintă instalația electrică, în special locurile cu pericol sporit de electrocutare, lipsa cunoștințelor elementare despre pericolul ce-l prezintă curentul electric.
  • Exploatarea rețelelor electrice interne ale consumatorului cu defecte ale izolației conductoarelor rețelei de utilizare.

În context, Premier Energy își exprimă „profunda îngrijorare față de ignoranța oamenilor și lipsa de conștientizare pe care le prezintă intervențiile și manevrele în instalațiile electrice”.

Pe parcursul ultimelor trei luni au avut loc 6 cazuri de încălcări grave a normelor de securitate de către persoane terțe în instalațiile electrice, care au avut consecințe severe și chiar fatale.

 
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile