Logo Realitatea.md

ANI, în apărarea lui Furculiță și „atac” în adresa PG. Despre presupusul credit luat de deputat și neindicat în declarație, Autoritatea nu spune nimic

26 August 2020, 13:54 // Politica

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a venit cu o precizare la comunicatul de presă publicat de Procuratura Generală despre „refuzul inițierii de către ANI a controlului în privința unui deputat”, nimeni altul decât socialistul Corneliu Furculiță.

Colaj: realitatea.md

Potrivit ANI, în sesizarea depusă de deputata PAS Veronica Roșca s-a solicitat de la Autoritate inițierea procedurii de control al averii și intereselor personale ale deputatului Corneliu Furculiță pentru anii 2016-2020. În aceeași sesizare, care a fost expediată simultan și în atenția Procuraturii Generale, deputata a cerut să fie demarată urmărirea penală pe numele deputatului Corneliu Furculiță.

„ANI s-a expus strict pe domeniul său de competență, și anume în partea ce vizează controlul averii și al intereselor personale. Respectiv, din informațiile acumulate în cadrul unei verificări prealabile, inspectorul de integritate a stabilit că în privința deputatului Furculiță nu au fost identificate bunuri obținute/deținute care urmau să fie declarate și nu ar fi fost declarate în declarațiile de avere și interese personale din perioada vizată. Pretinsa construcție la care se face referință se află pe un teren pe care familia Furculiță l-au donat fiicei, iar beneficiarul acestei construcții, conform actelor eliberate de APL, confirmă faptul că fiica soților Furculiță este proprietară”, își argumentează decizia ANI.

Prin urmare, inspectorul de integritate ar fi constatat inexistența unei bănuieli sau presupuneri că deputatul Corneliu Furculiță a încălcat regimul juridic de declarare a averii și a intereselor personale, deoarece „acesta nu avea obligativitatea de a declara construcția ce nu îi aparține”. La fel, pe numele acestuia nu s-a constatat nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

În partea ce vizează acțiunile sau inacțiunile de ordin penal ale deputatului Corneliu Furculiță, Procuratura Generală - organul competent în aspectele penale, concomitent sesizată, „ar fi trebuit  să se expună prin prisma competențelor legale de care dispune”.

Suplimentar, ANI își expune neclaritatea vizavi de următorul aliniat din comunicatul Procuraturii: „Prin urmare, în lipsa încălcărilor constatate de ANI, care este unica instituție responsabilă de realizarea controlului averii și al intereselor personale și respectare a regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor, Procuratura Generală nu are temeiuri de a iniția vreo investigație în acest sens”.

Astfel, ANI reiterează că includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale, constituie infracțiune prevăzută la art. 3521 alin. (2) din Codul Penal al RM și care potrivit Codului de Procedură Penală este examinată de către organul de urmărire penală.

Totuși, Autoritatea Națională de Integritate nu a pomenit nimic și nici nu a inițiat verificări în privința lui Corneliu Furculiță, care ar fi semnat trei contracte de împrumut cu propria companie, „Exclusiv Media SRL”, în valoare totală de 1,499 milioane de euro, mijloace bănești care urmau a fi utilizate pentru finanţarea campaniei electorale la prezidențialele din 2016. Dezvăluirile au fost făcute de deputatul Iurie Reniță la 17 martie curent, precizând că „operează cu informații dintr-un raport al CNA din 2016, cu privire la prevenirea şi spălarea banilor în perioada campaniei electorale prezidențiale, iar acești bani nu ficurează în declaraţia de avere depusă de Corneliu Furculiţă”.

Amintim că, astăzi, Procuratura Generală a informat că ANI a refuzat inițierea controlului în privința deputatului PSRM, Corneliu Furculiță, „din lipsa bănuielii rezonabile privind încălcarea regimului juridic”.

Citeste tot despre: ANI, control, Corneliu Furculiță, PG
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile