Logo Realitatea.md

ANI anunță câți funcționari și-au depus declarațiile de avere și interese personale până la 31 martie (VIDEO)

03 Aprilie 2018, 17:27 // Actualitate

În perioada de depunere a declarațiilor de avere și interese personale, mai exact 01 ianuarie – 31 martie, în Sistemul electronic ”E-Integritate”, s-au înregistrat 57 569 de subiecți ai declarării averii şi intereselor personale. În total, numărul de declarații depuse a ajuns la 58 080. Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), la capitolul declarații cu caracter repetitiv a fost înregistrat un număr de 4 261. Comparativ cu datele din Raportul ANI pentru semestrul I a anului 2017 - în perioada de 01 ianuarie – 31 martie 2017, ANI a recepționat pe suport de hârtie 46.257 declarații de avere şi interese personale, dintre care 44.995 au fost declarațiile anuale. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele ANI, Rodica Antoci.

Foto: ANI

Potrivit președintelui ANI, acest rezultat este de un succes impunător, luând în considerație următoarele aspecte: primul an de implementare a depunerii declarației în format electronic; capacitățile destul de reduse ale Autorității, deoarece instituția este în curs de reorganizare, având un corp de funcționari publici, din doar 7 consultanți pe domeniul de specialitate; volumul destul de mare al lucrului efectuat în paralel, au fost organizate 42 de instruiri şi au fost instruiţi peste 1800 de subiecţi ai declarării.

”Misiunea noastră rămâne a fi transparenți, prin informarea neîntârziată a societăţii despre problemele şi preocupările prioritare în domeniul său de specialitate, prin asigurarea integrităţii funcției publice, prin exercitarea controalelor declaraţiilor de avere, prin respectarea cadrului legislativ cît şi prin ridicarea încrederii în faţa cetăţenilor Republicii Moldova - că toţi angajaţii din sectorul public î-şi desfăşoară atribuţiile funcţionale imparţial şi obiectiv”, a accentuat Rodica Antoci.

În linii mari, Rodica Antoci a trasat și unele sarcini importante, cum ar fi: semnarea unor acorduri pe intern, la nivel național, cu  instituții de diferit domeniu și competențe, ca într-un ansamblu să sporească cultura integrității instituționale și reducerea gradului de corupție printre funcționari și demnitari, precum și semnarea Acordurilor de cooperare între instituțiile similare, de profil, atât cu statele din vecinătate, cît și cu unele mai îndepărtate.

Conducerea Autorității a mulțumit Băncii Mondiale în Republica Moldova, prin intermediul căruia a fost posibil alocarea resurselor financiare ce a permis crearea și lansarea sistemului ”E-Integritate”. Au fost spuse cuvinte de mulțumire Cancelariei de Stat pentru aportul direct și consecvent în lansarea priorităților și antrenarea tuturor subiecților statului, fapt ce în final a permis lansarea oficială - la 28 decembrie 2017 a Sistemului electronic ”E-Integritate”.

Cei care nu au reușit să completeze formularele până în data de 31 martie, o pot face în perioada următoare, însă riscă să fie sancționați cu o amendă contravențională între 60 și 90 de unități convenționale.

Alte date la temă pot fi vizualizate într-o prezentare a ANI:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4127 -0.5302%
USD USD 18.1955 0.0682%
RUB RUB 0.2829 0.4973%
RON RON 4.3173 -0.6764%
UAH UAH 0.6882 0.1601%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile